Coulthard aláírt a Red Bullhoz

2004.12.17. 18:14
Pénteken véglegessé vált, amit már napok óta tényként kezeltek a Forma-1-ben: a McLarentől kiebrudalt, pályáját majdnem abbahagyó David Coulthard jövőre a sorozat új csapatánál folytatja.
Egy ideig úgy tűnt, az egyik legnépszerűbb Forma-1es pilóta, David Coulthard 2005-ben autó nélkül marad, miután a szezon végén kénytelen volt távozni a McLaren-Mercedestől, mert a helyét a Williams-BMW-től érkező kolumbiai Juan Pablo Montoya foglalta el.

Lauda ajánlgatta

Aztán a korábbi legenda, Niki Lauda bedobta a nevét: milliárdos honfitársa, a Jaguart megvásárló Red Bull főnök figyelmébe ajánlotta a harminchárom éves versenyzőt. Dieter Mateschitz korábban azt tervezte, két huszonéves versenyzőt ültet a kocsikba, de az észérvek végül legyőzték az üzleti érdekeket. "Marketingszempontból két fiatal pilóta lenne a legelőnyösebb, de egy tapasztalt versenyző leigazolása mindenképp intelligensebb választás" - nyilatkozta Mateschitz az osztrák Kleine Zeitung című lapnak.

Egy évre írt alá

Napok óta tényként kezelték a Red Bull Racingnál Coulthard érkezését, múlt szerdán, Jerezben ki is próbálta az autót, de biztossá csak pénteken vált leigazolása.

A skót versenyző Salzburgban írt alá egy évre a csapathoz, jelentette az osztrák APA hírügynökség.

Három versenyzővel?

A Red Bull Racing másik pilótaülésére az osztrák Christian Klien és az olasz Vitantonio Liuzzi pályázik, döntés január elején várható. A csapat most azt tervezi, hogy élve a szabályok adta lehetőségekkel három versenyzőt nevez jövőre és Klien, illetve Luzzi közül az vezeti a másik autót, aki éppen jobb formában van.

Coulthard az egyik legtapasztaltabb pilóta az F-1-ben: eddig 175 futamon indult és tizenhárom győzelmet aratott. Legutóbb tavaly, Melbourne-ben intették le elsőként, idén a csalódást keltő tizedik helyen végzett a szezon végén.