Baumgartner biztosan nem folytathatja a Minardinál

2005.01.25. 11:29
Bő egy hónappal a Forma-1-es szezon kezdetet előtt még nem tudni, hol folytatja pályafutását Baumgartner Zsolt. A magyar versenyző tavaly a Minardinál szerepelt, de oda idén már nem térhet vissza, mert Paul Stoddart csapatfőnök mást készül leigazolni helyette.
Múlt héten Baumgartner Zsolt menedzsere, Rick Gorne közölte, Magyarországon tárgyalt a pilóta szponzoraival, és nagyon jó esélyet lát arra, hogy védence a Forma-1-ben folytassa pályafutását.

Stoddart már megtalálta a másik piótát

Arról, hogy melyik csapatnál, illetve milyen pozícióban, nem nyilatkozott, de korábbi hírek szerint még négy istállóval is tárgyalásban áll. Úgy tudni, még a Minardival, Baumgartner tavalyi gárdájával sem szakadt meg teljesen a menedzsment kapcsolata - bár két hónap alatt sem tudtak megegyezni az anyagiakban -, de Paul Stoddart csapattulajdonos hétfői nyilatkozata után az f1racing.net biztos benne, hogy a huszonnégy éves magyar nem folytathatja az olasz-ausztrál istállónál.

"Biztos vagyok benne, hogy remek pilótakettőssel megyünk Melbourne-be. Christijan Alberset már megszereztük, és kiszemeltem a társát is. A nevét viszont még nem árulom el" - nyilatkozta a site-nak Stoddart, amely szerint az elhallgatott pilóta neve Nicolas Kiesa.

A dán versenyző 2003-ban öt futamon már szerepelt a Minardinál, és tavaly ősszel hosszú kihagyás után újra tesztelt velük. Mindenképpen van esélye, de képben van még az osztrák Patrick Friesacher is. A huszonnégy éves tehetség múlt novemberben a Minardi egyik tesztjén vezethetett először F1-es autót, de azonnal bizonyította rátermettségét, és remek időket futtott. Jobbaka, mint azelőtt a két állandó pilóta, Baumgartner és Gianmaria Bruni.

Friesacherről azt mondta Stoddart, ha csak a tehetségen múlna, már leigazolta volna őt, de a Minardi szűkös anyagi helyzete miatt neki is kell szponzorpénzt vinnie a gárdához. Ha viszont az összejön, várja őt, és a versenyző menedzsere, Frank Tamás szerint "a tárgyalások zajlanak".

Két halvány esély maradt

Baumgartnernek így valójában két esélye maradt még, vagy a Sauber tesztpilótai helye, vagy a Jordannél állást találni. Helyzetét nehezíti, hogy a Saubernek eddig sosem volt harmadik pilótája, és nem is tesztel túl gyakran, míg a Jordan szinte soha nem tesztel, tavaly ha három napot futott az egyik autója a versenyek között. Valamint az is kérdés, hogy kinek kell olyan tesztpilóta, aki a futamok pénteki napján nem körözhet: Baumgartner már több mint hat F1-es versenyen indult, így ezt nem teheti meg.

Menedzsere, Rick Gorne, Eddie Jordan jóbarátja, ám hétfőn az ír üzletember eladta a csapatát az Alex Shnaider vezette Midland Groupnak, és ezzel elveszítette teljhatalmát is. Shnaider pedig már többször elmondta, orosz érdekeltségei és támogatói miatt mielőbb orosz pilótát akar igazolni.