Felipe Massa veszi át Barrichello helyét a Ferrarinál

2005.08.02. 17:30
A Ferrari szerződtette Felipe Massát a Saubertől, így ő lesz Michael Schumacher csapattársa a 2006-os Forma-1-es szezonban. Az eddigi második számú pilóta várhatóan a BAR-Hondához távozik.

A brazil Felipe Massa lesz a Ferrarinál Michael Schumacher csapattársa a 2006-os szezonban, hozta nyilvánosságra közleményben a Forma-1-es istálló. A 24 éves tehetséget egy évre igazolta le a világbajnok gárda a Sauber-Petronastól.

"Büszke és szerencsés vagyok, hogy a Ferrari pilótája lehetek. Életem legnagyobb kihívása, de legnagyobb lehetősége is ez a szerződés" - nyilatkozta Massa a bejelentés után. A brazil tehetséget már 2001-ben kinézte magának a Ferrari, egy évig a tesztpilótájuk is volt, hétfőn pedig érvényesítették opciójukat a versenyzőre.

#alt#
Massa és Barrichello a Ferrari szerelésében egy 2003-as felvételen (Fotó: EPA)

Piquet gyorsította fel az eseményeket

Vasárnap a Hungaroringen Nelson Piquet elárulta, hogy a hétszeres világbajnok eddigi márkatársa, Rubens Barrichello jövőre a BAR-Hondához szerződik. A korábbi háromszoros világelső szavait senki nem cáfolta, bár maga Barrichello és a japán motorgyár sportigazgatója, Gilles De Ferran is reagált rá.

Piquet a brazil Rete Globo csatornának mondta, hogy megegyeztek egymással a felek, és két éven át a Hondánál folytatja a dél-amerikai.

Barrichello rosszul viselte

Michael Schumacher excsapattársát hétfőn a Gazzetta dello Sport című lap is megkérdezte az eseményekről, mire Barrichello teljesen kiborult. "Ez a történet problémákat okozott a csapaton belül. A mérnökök és a szerelőim azt kérdezik, hogy tényleg el akarok-e menni, és miért. Ez pedig nem segíti a sikerünket" - síránkozott, de egy szóval sem említette, hogy pletyka az egész, és marad a Ferrarinál.

Alig egy nappal később viszont már nem kell magyarázkodnia, a Ferrari megmentette ettől. Nem tudni, Piquet miért pakolt ki, ám annyi biztos, hogy fia, a GP2-ben induló Nelsinho már tesztelt a BAR-nál, és nem kizárt, hogy neki is esélye volt odaszerződni. És az sem kétséges, felgyorsította az eseményeket.

A Ferrari békében válik el Barrichellótól, aki 2000-óta vezetett a gárdánál, legalábbis ezt tükrözik a közlemény további részletei: "A dél-amerikai pilóta 2006-ban elhagyja a Ferrarit, így véget ér a hat éve tartó sikeres együttműködés, amely öt konstruktőr-vb elsőséget eredményezett".

Todt nem marasztalta a dél-amerikait

A pilótaváltás várható volt, nem csak Piquet, hanem Todt hétfői kijelentései miatt is. "Ha azt mondja nekem, hogy másik csapatnál boldogabb lenne, akkor én boldoggá teszem" - nyilatkozta a Gazzettának. A Ferrari, mióta a francia menedzseli, rettentően ügyelt a nyugodt légkörre, és ezúttal is erre törekedett. "Mindennél fontosabbak azok a tényezők, amelyek a győzelemhez segítenek minket. A nyugtalanságból és az idegeskedésből viszont nem kérek" - mondta korábban Todt.

Michael Schumacher és Rubens Barrichello éveken át kitűnően megvoltak egymással, ám az idei Monacói GP-n utóbbi megsértődött, mert német riválisa az utolsó körben előzte meg a hetedik helyért. Kisebb nyilatkozatháború is kialakult köztük, és bár a felszínen semmi nem látszott az ellentétükből, valószínűleg kapcsolatuk valóban megromlott.

Massa csak egyéves szerződést kapott

A Ferrari egyelőre csak egy évig számít Massára, így nem elképzelhetetlen, hogy utána Fernando Alonso vagy Kimi Raikkönen érkezzen a helyére. Persze ez nagyban függ attól, hogy Michael Schumacher marad-e 2006 után is a Ferrarinál vagy befejezi pályafutását szerződésének lejártakor.