Alonso nem hiszi, hogy megnyerte

2005.09.26. 00:20
Az F1 legfiatalabb bajnoka, Fernando Alonso állítja, nem volt könnyű útja a csúcsra. Ellenfelei dícsérték, Michael Schumacher a Renault-főnököt ugratta a brazil futam után.
"Kell még egy kis idő, hogy feldolgozzam, ami történt, hogy elhiggyem, világbajnok vagyok" - nyilatkozta a német RTL televíziónak Fernando Alonso alig egy órával azután, hogy megnyerte a Forma-1-es világbajnokságot.

Tudta, mire képes

A Renault-pilóta az első spanyol, akinek sikerült győznie az F1-es sorozaton, és minden idők legfiatalabb bajnoka lett. Brazíliában vasárnap a harmadik hely is elég volt neki, hogy bebiztosítsa sikerét, és pontosan ebben a pozícióban végzett.

"Nyugodt voltam a futamon, hamar rájöttem, hogy a McLarenekkel nem tudom fölvenni a versenyt. Arra törekedtem, hogy Michael Schumachert magam mögött tartsam, és meglegyen a harmadik hely" - mondta Alonso a futam utáni hivatalos sajtótájékoztatón.

Nehéz volt

Alonso

Már negyedik teljes szezonjában feljutott a csúcsra, de úgy érzi, nem volt könnyű dolga.

"Pontosan nem tudom megfogalmazni, mit érzek. Annyit tudok, hogy nagyon nehéz volt idejutnom. Olyan országból jövök, ahol nincs hagyománya az autóversenyzésnek, a Forma-1-nek. Három-négy embernek köszönhetem, hogy ide juthattam"- szólt a klasszis, arra célozva, hazájában a motorverseny sokkal népszerűbb, mint az autósport.

Raikkönen gratulált

Egyetlen ellenfele volt idén, a mclarenes Kimi Raikkönen, aki ugyanannyi futamot nyert, mint ő, a Mercedes-motor és a Michelin-gumik sorozatos problémái miatt viszont változó teljesítményt nyújtott.

"Tudtam, hogy előbb-utóbb megtörténik, és véget ér a vb-harc"- nyilatkozta Raikkönen a leintés után. Az RTL-nek riválisát dicsérte: "Gratulálok Alonsónak, megérdemelten nyert. Sajnos a szezon közben rengeteg pontot elhullajtottunk, ezért nem lehettünk versenyben tovább".

Montoya a konstruktőr vb-nek örült

Csapattársa, Juan Pablo Montoya pozitívan beszélt, mert a McLaren két futammal a vége előtt élre állt a konstruktőr vb-n: "Remek verseny volt, nagyon örülök a győzelemnek. Nagy tempót kellett tartanom, hogy Kimit magam mögött tudjam tartani. A világbajnokság egyik része eldőlt, de a célunkat teljesítettük, élre álltunk a konstruktőrök között".

A paddockban óriási ünneplés kezdődott a Renault-nál, a szerelők pezsgőben fürödtek, és magukat éltették. Csapatfőnökük, Flavio Briatore viszont visszafogott maradt.

Briatore megkönnyebbült

"Fantasztikus, hogy nyertünk, Alonso csodás, de a csapat teljesítménye a legkülönlegesebb. Büszke vagyok rájuk, remélem ma jól kibulizzák magukat, mert óriási nyomás alatt voltunk az elmúlt két hónapban - mondta a riportereknek, majd viccelni kezdett. - Én nem ihatok, még haza kell vezetnem a pályáról, és azt sem tudom, hogy lesz-e egyáltalán valami parti. Babonából nem szerveztem semmit".

A német tévések a leintés után Alonso több ellenfelét is megkérdezték, mit gondolnak a vb-győzelméről.

Schumacher átadta a trónt

A lekoszönő bajnok, az öt év után először nem nyerő Michael Schumacher szerint a fiatal klasszis "megérdemli a címet", de megígérte, jövőre "komolyabb ellenfél" lesz.

A 36 éves német sztár egykori főnökének, Flavio Briatorénak is 'üzent', akivel 1994-ben első, majd egy évvel később második vb-címét szerezte: "Különösen örülök, hogy Flavio Briatore tíz év után talált ismét egy világbajnokot".

Fittipaldi örült, hogy Alonso követi

A televíziós csatorna persze felkészült Alonso sikerére, és megszólaltatta Emerson Fittipaldit is, aki vasárnapig a legfiatalabb világbajnok F1-es pilóta volt.

"Gratulálok a vb-címedhez, de sajnálom, hogy megdöntötted a rekordom, és már nem én vagyok a legfiatalabb. De remélem, hogy a te csúcsod szintén 33 évig él majd"- küldte videóüzenetben Fittipaldi.