Schumacher: elbuktam a vb-t

2006.10.08. 10:40
Lemondott nyolcadik vb-címéről a Japán Nagydíj után Michael Schumacher. A német pilóta nem fejezte be a futamot motorhiba miatt, ellenfele, Fernando Alonso viszont nyert, és tíz ponttal elhúzott. A 37 éves klasszis szerint nincs már reális esélye, mert még ha győzne is az utolsó futamon, ellenfelének elég egy pontot szereznie a bajnoksághoz.
"Elveszítettem tíz pontot, és kvázi a világbajnokságot. Nincs reális esélyem a vb-re" - mondta Michael Schumacher, miután a Japán Nagydíjon motorhiba miatt kiesett, és nem szerzett pontot.

Majdnem sírt


Ellenfele, Fernando Alonso nyert, tíz pontot kasszírozott, mivel a rajt előtt mindketten 116 egységgel álltak, elhúzott a pontversenyben. Hiába nyer a befejező futamon Schumacher, ha Alonso csak egy pontot szerez, megnyeri a világbajnokságot.

Szuzukában a 37 éves klasszis vezetett, amikor "hirtelen, minden előjel nélkül elment a motor". Kiállását követően csalódottan, szinte könnyezve ballagott vissza a boxba, és mintegy órával később, a német RTL televízió riporterének is vörös szemekkel nyilatkozott, bár igyekezett leplezni csalódottságát.

"Elméleti esély maradt"

"Nem számítottam a hibára, semmi jele nem volt - nyilatkozta a hétszeres világbajnok, miután a boxban minden szerelőjével kezet fogott, és megköszönte a munkájukat. - Keményen dolgoztunk idén, ez is jól tervezett verseny volt, de most nem jött össze. Sokat elértünk, siker, hogy nyitottá tettük a vb-t, de már csak elméleti esélyem van, hiszen nem alapozhatok arra, hogy valaki ki fog esni. Elég, ha Alonso lassan végigmegy, és célba ér."

Schumacher a Ferrari szombati időmérő-sikere után favoritnak számított Japánban, de a Bridgestone abroncsok a futamon nem jelentettek annyi előnyt a Michelinnel szemben, mint a kvalifikáción.

Alonso nem bízott a győzelemben

"A rajt előtt nem gondoltam, hogy jó formában vagyunk, de kiderült, versenyképes a gép, és jobb, mint a Toyoták - mondta a leintés utáni sajtótájékoztatón a győztes Alonso. - Kockáztatnom kellett, ezért leelőztem Trullit az első kanyarban, majd Ralf Schumachert nem sokkal később ugyanott. Örültem, mert feljöttem a dobogóra, és a kocsi jól ment, gyors volt és kiegyensúlyozott."

A spanyol pilóta egy nappal korábban arról beszélt, a Ferrarik verhetetlenek, megelégedne egy harmadik hellyel is.

"Ritkán történik meg a Ferrarival"

"A tankolás után nagyjából egyforma gyorsak voltunk Michaellel, rájöttem, meg tudom nyerni a versenyt. Féltávnál jártunk, öt másodperccel lemaradva, második helyen, mert Massát a boxkiállással előztük meg - mesélte Alonso. - Ekkor arra gondoltam, képesek lehetünk nyerni".

Az öt másodperc nem csökkent, ám a második tankolás után elfüstölt a Ferrari.

"Nem akartam hinni a szemenek, amikor láttam, hogy Michael kiáll. Ritkán történik ilyen egy Ferrarival" - emlékezett Alonso. Legutóbb 2001-ben adott föl futamot motorhiba miatt Michael Schumacher.

Hibasorozat után állt föl a Renault

A Renault és Alonso júniusban még 25 ponttal vezették a vb-t, de Kínában a különbség nullára csökkent. Hibáztak a Hungaroringen, Monzában és Shanghajban, míg a Ferrari kiegyensúlyozotta felívelő formát mutatott.

"Saját hibáinkból kellett viszajönnünk, Magyarországon leesett egy kerekem, Monzában tönkrement a motor. Teljes meglepetés, hogy győzni tudtunk - mosolygott a német RTL riporterére a 25 éves pilóta. - Az utolsó futam hosszú lesz, nehéz lesz, de nem kell győznöm, csak végigmennem."

Kétszeres vagy nyolcszoros?

Két hét múlva a brazíliai Interlagosban derül ki, sikerül-e megvédenie vb-címét Alonsónak, vagy élete utolsó F-1-versenyén Michael Schumacher világbajnokként búcsúzik.