A Ferrari sejthette a motorhibát

2006.10.09. 10:51
Számíthatott rá a Ferrari, hogy gond lehet a motorjukkal a Japán Nagydíjon, mivel nem találták meg, mi okozta Felipe Massa motorhibáját a bő egy héttel ezelőtti, kínai futamon. Szuzukában Michael Schumachernél jött elő a probléma, és került valószínűleg behozhatatlan hátrányba a világbajnokságban.
Nem találta meg a Kínai Nagydíjon tönkrement motorjának hibáját a Ferrari, így a csapatnál sejthették, hogy a gond megismétlődik.

Nem találták meg a problémát

Bő egy hete Shanghajban a pénteki szabadedzések után kellett kicserélni Felipe Massa autójának erőművét, majd a japán futamon ment tönkre Michael Schumacher autójának motorja. A hétszeres bajnok emiatt gyakorlatilag elbukta a világbajnokságot.


Schumacher a motorhiba miatti kiállás után (fotó: AFP)

"Még vizsgáljuk a problémát, de egyszeri esetnek tűnik. Nem látszik rendszerproblémának, a szelepek rendben vannak" - nyilatkozta Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója az autosport.comnak szombat reggel Japánban.

"Jónak tűntek"

A szakember igyekezett csökkenteni a Massa-eset jelentőségét, de nem tűnt meggyőzőnek: "Sosem lehetünk százszázalékig biztosak, de megnéztük ennek a sorozatnak az összes darabját, és jónak tűnnek."

Schumacher Ferrarija a futam 37. körében, vezető pozíciónál füstölt el, átadva az első helyet és a győzelmet riválisának, Fernando Alonsónak.

Kevés volt az idő az elemzésre

Kiesésével tízpontos hátrányba került a német pilóta, az utolsó futamon nyernie kell, és remélnie, hogy ellenfele nem szerez pontot. Csak így szerezheti meg nyolcadik vb-címét, ám állítja, nincs már esélye az újabb bajnokságra.

Nem tudni, meg lehetett-e volna előzni a probléma újbóli felbukkanását. Az istálló dolgát nehezítette, hogy a két ázsiai futam között csak egy hét telt el, így nem volt elég idejük kielemezni a lehetséges okokat. Talán egy másik széria egyik darabja segíthetett volna, mert Schumachernél idén egyszer sem volt gond az erőművel.

Nem volt kivételesen terhelve a gép

A világbajnok autójában elfüstölt gép második versenyét futotta, előtte esős versenyt nyert Kínában, nem lehetett túlterhelve. A szezonzáró Brazil GP-t, amely karrierje utolsó F-1-es versenye lesz, vadonatúj motorral kezdheti Schumacher.