Raikkönen csak páncélossal lehet világbajnok

2007.01.18. 13:24
Széthajtja az autókat Kimi Raikkönen, így a Ferrarinak minden tudását össze kell szednie, hogy világbajnokságot nyerjen vele, állítja Mario Illien, a finn korábbi motortervezője. A szakember szerint a pilóta csak harckocsival képes nyerni.

Minden eddiginél erősebb és masszívabb versenyautót kénytelen építeni a Ferrari, mert új pilótája, Kimi Raikkönen széthajtja a Forma-1-es gépeket, állítja Mario Illien, a Mercedes korábbi motortervezője. A szakember készítette a McLaren erőműveit 2005-ig, így van tapasztalata a pilóta stílusáról.

Csak padlógázzal

"Raikkönennek páncélos kell, a Ferrarinak harckocsit muszáj építenie, ha vele akar világbajnokságot nyerni. Ő csak padlógázzal tud menni, semmi más nem érdekli. Senki más nem bánik olyan keményen az autóval, mint ő, semelyik másik pilóta nem hajt rá olyan keményen a kerékvetőkre, mint ő" - nyilatkozta a német Sport Bildnek Illien.


Raikkönen itt még a McLarent nyüstöli (fotó: AFP)

A mérnök biztos benne, a McLaren-Mercedes 2005-ös motorhibáiban szerepe volt a versenyzőnek is. Hiába nyert megy ugyanannyi futamot, mint a világbajnok Fernando Alonso a Renault-val, mégis simán második lett, mert az erőmű többször tönkrement alatta. Ilien szerint hiba, hogy nem tud visszafogottan vezetni, takarékoskodni az autóval, és ez az olasz istállónál szintén gondot okozhat.

A Ferrari eddig nem hagyta tesztelni

"Alonso, amikor arra van szükség, kíméli a kocsit, ez a sikerének egyik titka" - vallja Illien, aki már nem dolgozik a Forma-1-ben. A Moto GP-ben próbálkozik saját tervezésű motorral, idén lesz a csapat első teljes szezonja a vb-n.

A Ferrari vasárnap mutatta be F2007 nevű négykerekűjét, Felipe Massa már tesztelte, de Raikkönen egyelőre nem ülhetett a volánja mögé. Sőt, még egyetlen F1-es Ferrarit sem vezetett, első próbájára a jövő héten kerülhet sor.