Hamilton már idén vb-t nyerhet

2007.04.17. 17:38
Nem találja hétvégi gyenge teljesítményének okait Fernando Alonso, akit újonc csapattársa könnyedén maga mögött hagyott a Bahreini GP-n. Lewis Hamilton csak a rosszul beállított guminyomás miatt nem törhetett az élre, ám Sir Jackie Stewart állítja: világbajnok lehet idén.

Képtelen megmagyarázni Fernando Alonso, miért ment gyengén a múlt hétvégi, Bahreini Nagydíjon. A kétszeres világbajnok pilóta az időmérőn csak negyedik lett, a futamon még jobban visszaesett, ötödikként futott be. Közben csapattársa, az újonc, mindössze harmadik GP-jén induló Lewis Hamilton másodikként startolt és ért célba, szűk 2,5 másodperccel a győztes Felipe Massa mögött.

"Nem tudom, mi történt. Nem bíztam az autómban, nem tapadt rendesen, nem találtam a ritmust, hogy uralni tudjam. A taktika működött volna, ha gyorsabb vagyok, de lassú voltam, és túl sok időt veszítettem" - magyarázta Alonso az autosport.com-nak.

A spanyol versenyző az előző, egy héttel korábbi viadalt megnyerte, így különösen nehezen érthető a visszaesése. Nem először fordult vele elő persze, tavaly, második világbajnokságának évében az Amerikai GP-n váratlanul csak ötödik lett, Németországban szintén.

Utóbbit akkor a rossz gumikra fogta a Renault - előző gárdája -, az indianapolisi kihagyásra viszont nem volt indok. Válsága nem tartott sokáig, 2006-ban megnyerte a pontversenyt.

Márkatársa, Hamilton Bahreinben a csapatról és az autóról is elismerően beszélt, állította, a McLaren-Mercedes befogta a Ferrarit. A huszonkét éves angol ráadásul győzhetett is volna, ha az első kerékcseréjénél nem változtatnak szerelői a kocsiján.

"Módosítjuk a guminyomást és a szárnyak állását. Általában jobb lesz tőle az autó, Malajziában Lewis az első tankolás után nagyon gyors volt. Bahreinben viszont ez volt a leggyengébb időszaka" - nyilatkozta Martin Whitmarsh, McLaren-igazgató.

Hamilton így lemaradt Massától, és ugyan a hajrában, a második tankolást követően felgyorsult, már nem tudta utolérni a Ferrarit. Ennek ellenére ugyanannyi pontja van, mint Alonsónak és Kimi Raikkönennek, azaz vezeti a vb-t. Sir Jackie Stewart korábbi háromszoros világbajnok szerint képes lehet már idén meg is nyerni azt.

"Nem elképzelhetetlen, hogy azonnal összejön neki, mert úgy tűnik, a McLaren a legjobb csapat. Ha nem, három éven belül biztosan. Az egyik legerősebb istállóban van, versenyképes autóval, de ettől függetlenül rövid idő alatt többet hozott ki a helyzetéből, mint korábban bárki más" - mondta a BBC-nek Stewart.