Raikkönen nyert a Francia GP-n

2007.07.01. 15:43
A két Ferrari győzött a Francia Nagydíjon vasárnap Magny Cours-ban: Kimi Raikkönen Felipe Massa előtt futott be. A harmadik helyezett Lewis Hamilton már 14 ponttal vezeti a vb-t, mert csapattársa, Fernando Alonso csupán a hetedik helyen végzett.

Kettős győzelmet szerzett a Ferrari a Francia Nagydíjon: Kimi Raikkönen győzött Felipe Massa előtt. A metálpiros autók végig uralták a futamot, a harmadik Lewis Hamilton bő félpercnyi hátránnyal futott be. Mivel Fernando Alonso csak hetedik lett, angol csapattársa 14 pontra növelte előnyét a világbajnokságban, és továbbra is tartja sorozatát, karrierje nyolcadik versenyén is dobogóra állhatott.

A Francia GP végeredménye
1 K. Räikkönen Ferrari 1:18:00.188
2 F. Massa Ferrari + 2.004
3 L. Hamilton McLaren + 32.001
4 R. Kubica BMW + 41.007
5 N. Heidfeld BMW + 48.008
6 G. Fisichella Renault + 52.002
7 F. Alonso McLaren + 56.005
8 J. Button Honda + 58.008
9 N. Rosberg Williams + 68.005
10 R. Schumacher Toyota + 1 kör
11 R. Barrichello Honda + 1 kör
12 M. Webber Red Bull + 1 kör
13 D. Coulthard Red Bull + 1 kör
14 A. Wurz Williams + 1 kör
15 H. Kovalainen Renault + 1 kör
16 T. Sato Super Aguri + 2 kör
17 A. Sutil Spyker F1 + 2 kör

Nem értek célba

18 S. Speed Scuderia Toro Rosso
19 C. Albers Spyker F1
20 A. Davidson Super Aguri
21 J. Trulli Toyota
22 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso

Hamilton a két Ferrari közül rajtolt, a második helyről, de ezúttal kissé elmélázhatott, mert Raikkönen mögüle kilőtt, és az első kanyarba már ő fordult a vezető Massa mögött. Alonso hetediknek jött el 10. startpozíciójából.

A Ferrarik lassan elhúztak Hamiltontól, az angol állt ki először tankolni, hamar kiderült, hogy háromstopos taktikán van, míg riválisai csak kettőn.

Az olaszok első cseréjénél Raikkönen ötmásodperces hátrányát kettőre dolgozta le, és megtartotta az újabb tankolásig. Akkor is Massa állt a boxba előbb, a finn három körrel tovább maradt a pályán a könnyebb autóval, majd könnyedén visszaállt csapattársa elé kerékcseréje után. Előnyét a célig megtartotta, tizenegyedszer nyert az F1-ben.

A McLarennek nem jött be a hármas stratégia, a futam háromnegyedénél újoncuk ugyan öt másodpercre került a Ferrariktól, de újabb tankolása miatt a győzelemre egy pillanatig sem gondolhatott.

A dobogósok között nem voltak látványos előzések, annál inkább mögöttük. Alonso Nick Heidfelddel csatázott nagyot, odavissza is előzték egymást, majd egy szenzációsan rizikós manőverrel elment mellette. Fisichellával könnyebben boldogult, de második tankolása után többször is hibázott, rossz ívre futott, a kavicságy szélére is sodródott, így mindketten újra eléje kerültek.

A vb állása 8 futam után
1. Lewis Hamilton 64 p
2. Fernando Alonso 50 p
3. Felipe Massa 47 p
4. Kimi Raikkönen 42 p
5. Nick Heidfeld 30 p
6. Robert Kubica 17 p
7. Giancarlo Fisichella 16 p
8. Heikki Kovalainen 12 p
9. Alex Wurz 8 p
10. Jarno Trulli 7 p

A Montrealban bukó, egy GP kihagyás után visszatérő Robert Kubica Hamiltonnal versenyzett, az angol kifékezte, ám így is ő a nap embere: csapattársát, Nick Heidfeldet simán megverte, negyedikként futott be, majd' tíz másodperccel a német előtt.

A vb következő futamára egy hetet sem kell várni, a hétvégén Silverstone-ba megy a Forma-1. Minden jegy elkelt, hiszen a hazai kedvenc, Lewis Hamilton 14 pont előnnyel érkezik. Igen izgalmas futam várható, a Ferrarik láthatóan magukhoz tértek az észak-amerikai kisiklás után, és minden bizonnyal megszakad a négyszer kettes sorozat is: Hamilton, Alonso, Massa, Raikkönen mindannyian két-két futamot nyertek az eddigi nyolcból.

A dobogósok nyilatkozatai

Kimi Raikkönen: "Az autóm nem volt tökéletes, de elégedett voltam vele. A rajt nagyon jól sikerült, majd az első kerékcséknél megpróbáltam Felipe elé kerülni. Nem jött össze, de a másodiknál már igen. Kivételes hétvégénk volt, és úgy gondolom, Silverstone-ban is az élen lehetünk".

Felipe Massa: "A lekörözöttek miatt veszítettem el a futamot. A második tankolásnál is arra számítottam, Kimi mögém jön vissza, de nagy forgalomba kerültem, és az ott elvesztett idő döntőnek bizonyult".

Lewis Hamilton : "A rajtnál nem is tudom, mi történt, csak azt láttam, elhúz mellettem egy Ferrari. Háromkiállásos taktikát választottunk, nagyjából bejött, soimán Kubica előtt végeztem. Volt persze egy pont, amikor vissza kellett előznöm, de sikerült. Valójában ma nem voltunk elég gyorsak a győzelemhez, de az eredmény a vb-pontversenyben jól jön".

A Francia Nagydíj körről körre

14.00: Az autók elindultak a felvezető körre. Adrian Sutil kocsija nem indult, kiszállt a gépből.

Rajt: Massa és Raikkönen tökéletesen jöttek el, a finn megelőzte a beragadó Hamiltont. Alonso jól rajtolt, nyolcadiknak jött föl.

1. kör: A hajtűkanyarban Trulli nekiment Kovalainen gépének, a Renault megpördült, de vissza tudott állni a versenybe.

2.: Alonso feljött a hetedik helyre, megelőzte Rosberget. Trulli a boxba ment, és feladta, az autó eleje megsérült.

4.: Alonso lágy gumikon indult, igen gyors, Heidfeldet üldözi a hatodik helyért.

5.: Massa, Raikkönen, Hamilton, Kubica, Fisichella, Heidfeld, Alonso, Rosberg. Az utolsó előtti kanyarban Alonso kifékezte Heidfeldet, de kicsit elszámította magát, és a német visszavette a hatodik helyet.

6.: Massa három másodperccel vezet, Raikkönen és Hamilton közel vannak egymáshoz.

9.: Alonso beragadt Heidfeld mögé, Raikkönen picit elhúzott Hamiltontól.

12.: Massa a leggyorsabb a pályán, Raikkönen kezd lemaradni, Hamilton úgy két másodperccel van a finn mögött. Alonso nem tud előrébb jönni, Heidfeld simán tartja a hatodik helyét.

15.: Massa öt másodperccel vezet.

16: Hamilton és Alonso is kijött tankolni, ugyanabban a körben.

17.: Az angol hetediknek jött vissza, Rosberg mögé. A Ferrarik nem jöttek tankolni.

18.: A vb-t vezető újonc beragadt Rosberg mögé, pedig mennie kellene, mert csak húsz körre kapott benzint, háromkiállásos taktikán lehet.

19.: Massa tankolt, 23 körre elég benzint és kemény abroncsokat kapott.

20.: Raikkönen még nem jött, a futam leggyorsabb körét futotta. Rosberg kijött Hamilton elől, az angol a negyedik, előtte Heidfeld, az élen Raikkönen, mögöte Massa. Alonso nyolcadik és Fisichellát üldözi.

22.: Raikkönen tankolt, de nem sikerült Massa elé kerülnie. Heidfeld is a depóban járt, a hajtűben Alonso megelőzte Fisichellát. Visszaállt az élen a sorrend: Massa, Raikkönen, Hamilton, Kubica.

24.: Massa és Hamilton között már tíz másodperc a különbség.

25.: Button van az ötödik helyen, mert ő még nem tankolt. Mögötte Heidfeldet újra üldözi Alonso, aki hetedik. Fisichella a nyolcadik helyen.

27.: Alonso keményen megy Heidfeldre, de a BMW az egyenesben nagyon gyors.

30.: Cristijan Albers tankolás közben indult el, kiszakította a benzincsövet, vagy száz méteren át magával húzta. A pályáig nem jutott, még időben a fűre parkolt, és feladta.

31.: Heidfeld újra visszaverte Alonsót, a spanyol nagyon későn fékezett, és a külső ívre sodródott, a pályáról is majdnem lement.

33.: Alonso megoldotta, a nagyon gyors sikánban bement Heidfeld mellé, és megelőzte. A német engedett, a pályáról is le kellett sodródnia. Alonso így ötödik, mert Button közben tankolt.

35.: Féltávnál Massa és a második Raikkönen között mintegy 2,5 másodperc a különbség, a lekörözések miatt Hamilton is tíz másodpercen belülre került a brazilhoz.

36.: Raikkönen 1,5 másodpercre jött föl. Hamilton tankolt másodszor, újra kemény gumit kapott, jönni fog harmadszor is.

37.: Az angol a boxból épp Kubica mellé ért vissza, a lengyel tartotta a hidegebb gumikon lévő angolt, de a hajtűbe érve a mclarenes a belső íven maradt, és megelőzte, visszavette a harmadik helyet. Alonsót is újratankolták.

38.: A spanyol aztán lefutott a pályáról, kiszélesített egy kanyart, picit a sódert is érintette.

42.: Massa jött tankolni másodszor, sok benzint kapott és lágy gumit, valószínű többször már nem jön ki. Simán visszajött másodiknak.

45.: Kubica tankolt a negyedik helyről. Raikkönen is megérkezett második kerékcseréjére, és elsőnek jött vissza, néhány másodperccel Massa elé.

51.: Hamilton jött harmadszor is benzinért, megkapta a lágy gumikat ő is. A három kiállás nem volt jó választás, az angol harmadik.

52.: Alonso hetedik, a tankolása után újra elvesztett szinte mindent, amit előtte összehozott. Újra meg kell előznie Fisichellát és Heidfeldet.

54.: Alonso befogta Fisichellát, lassan előzéssel próbálkozhat.

55.: A hajtűnél próbálkozott is, de Fisichella megtartotta a belső ívet.

58.: Fisichella újra visszavert egy akciót, ügyesen kívülre tette Alonsót.

60.: Az élen a helyzet változatlan, Raikkönen tartja kétmásodperces előnyét.

61.: Hamilton magányosan a harmadik helyen, Kubica negyedik, Heidfeld ötödik, Fisischella hatodik, Alonso hetedik.

63.: Raikkönen belenézett az őt mutató fedélzeti kamerába.

70.: Kimi Raikkönen megnyerte a Francia GP-t. Felipe Massa lett a második, Hamilton a harmadik. Az újonc 14 ponttal vezeti a vb-t Alonso előtt, a spanyol csak hetedik lett.