Ferrari-szerelő szabotálta Raikkönenék monacói futamát?

2007.06.25. 16:57
Árulással gyanúsítják a Ferrarinál Nigel Stepney-t, a tesztcsapat koordinátorát: az istálló feljelentette, mert néhány nappal a monacói futam előtt állítólag valamilyen port találtak versenyautóik tankjában, amit ő juttathatott oda. A szakember tagad.

Valószínűleg árulással vádolja a Ferrari egyik alkalmazottját, Nigel Stepneyt, akit múlt hét végén jelentett fel a Forma-1-es csapat a modenai ügyészségen: azzal gyanúsíthatják, hogy a monacói futam előtt néhány nappal valamilyen port juttatott versenyautóik tankjába.

A szakember, aki a Fülöp-szigeteken nyaral a családjával, tagadja a vádat, állítja, a Ferrari ki akarja készíteni.

"Mocskos trükkökkel le akarnak járatni, de biztos vagyok benne, a már folyamatban lévő eljárás tisztázni fog" - nyilatkozta a Sunday Times-nak. A feljelentésről az interneten értesült, a Ferrarinál állítják, nem tudták, hol van, ám Stepney állítja, az egész útját a csapatnál szervezték.

A 48 éves menedzser a kilencvenes évek eleje óta van a csapatnál, tavalyig a szerelők koordinátora volt. Közvetlen főnöke, Ross Brawn ideiglenes távozása után elégedetlen lett a pozíciójával, távozni akart vagy másik posztot a Ferrarin belül.

Maradt, mert olyan hivatalt kapott, amiben ritkábban kell utaznia: a futamokra egyáltalán nem jár, az új fejlesztéseket kipróbáló tesztcsapatot vezeti.

A Ferraritól először egy szóvivő nyilatkozott az ügyben, de árulásról nem beszélt. "Nem konkrét tettel, a viselkedésével van bajunk" - nyilatkozta.

Néhány nap után a milanói Gazzetta dello Sport, ami elsőként említette a szabotázs lehetőségét, megszólaltatta Jean Todt csapatfőnököt. "Ha úgy döntöttünk, hogy az ügyészségre visszük az esetet, biztosan illegális dolog történt. Ezzel együtt még nálunk dolgozik, a szabotázs lehetőségébe pedig nem szeretnék belemenni."

A hétvégén Stepney olaszországi lakhelyén házkutatást tartott a rendőrség, a német bulvárlap, a Bild úgy értesült, gyanús anyagot találtak az otthonában. Olasz források is megerősítik, hogy egy kisebb dobozt magukkal vittek a villából.

Stepney július elején érkezik haza vakációjáról, addig mindenhol az ügyvédje képviseli, de amint megérkezik, sajtótájékoztatót tart.

Az angol mérnök állítólag Brawn helyére pályázott a gárdánál, amikor megtudta, hogy Todt nem őt lépteti elő, egy év szabadságot kért, mint barátja, de helyette másik, ráadásul alacsonyabb posztot kapott. Áprilisban mindkét angol ferrarist hírbe hozták a Hondával, ami szívesen szerződtetné őket.

A május végi Monacói GP-n a Ferrarik sokkal lassabbak voltak a rivális McLareneknél, Kimi Raikkönen saját hibája miatt csak a mezőny végéről rajtolhatott, nyolcadik lett. Társa, Felipe Massa könnyedén hozta a harmadik helyet.

Az azóta eltelt két futamon a Ferrari hasonlóan visszafogottan szerepelt.