Ha Raikkönen nem nyer, nem ihat

2007.05.31. 14:09
Tizenöt ponttal lemaradt a Forma-1-es vb-pontversenyben Kimi Raikkönen. A vezető Fernando Alonso szerint a finn többet nem hibázhat, ha világbajnok akar lenni. Az expilóta Eddie Irvine állítja, Felipe Massa taszította krízisbe, Alain Prost úgy gondolja, beilleszkedésével van gond. Egy német lap szerint Schumacher-fóbia az ok.

Figyelmeztette riválisát, Kimi Raikkönent a vb-t vezető Fernando Alonso: még egy hiba, és lemondhat a világbajnokságról. A finn pilóta hátránya öt futam után tizenöt pont a spanyol és annak csapattársa, Lewis Hamilton mögött.

"Tizenöttel van mögöttünk, kockázatos zónába lépett. Még egy hiba, és kiesik a vb-csatából. Még áll, de közel van a leszakadáshoz" - nyilatkozta az as.com-nak a kétszeres bajnok.

Az északi klasszis tökéletesen kezdte az évet, első ferraris futamát, az idénynyitó Ausztrál GP-t simán nyerte, de az utóbbi két versenyen összesen egy pontot szerzett.

A spanyol futamon mindössze tíz kör után lerobbant a kocsija, Monacóban az időmérőn kormányozta a szalagkorlátnak a gépet. Hibája miatt csak a tizenhatodik helyről indulhatott, csupán nyolcadikként tudott célba érni.

Az exferraris Eddie Irvine szerint Raikkönen egyszerűen nem vezet olyan jól, mint eddig, amiben nagy szerepe van csapattársának, Felipe Massának. "Kimi idén nem elég gyors. Massa már a teszteken és az első négy futamon is jobb volt. Nem tudom, miért, de az biztos, Kiminek össze kell kapnia magát vagy le kell mondania a piáról, hiszen ha nem nyer, nem is ihat" - mondta a volt pilóta a Setanta Sports nevű tévécsatornán.

Raikkönennél évek óta téma az alkohol, szeret inni és mulatni. Korábban mindig azt mondta, amíg versenyeket nyer, mindegy, mit csinál a pályán kívül, de ha rossz sorozata folytatódik, hamarosan előkerülnek a szokásos történetek. Sőt, Irvine már rá is mutatott a témára.

A német Die Welt című lap szerint Michael Schumacher tehet Raikkönen gyenge formájáról.

"Úgy tűnik, Schumacher jelenléte lebénítja a finnt. Megérkezik a Ferrari-boxba, és az utódjának semmi nem jön össze. Barcelonában technikai probléma ütötte ki, Monacóban saját figyelmetlensége miatt hibázott az időmérőn. Kimi az egyetlen idei versenyét a szezonnyitón nyerte, Melbourne-ben, amikor Schumacher a nappalijában ült a világ másik végén."

Kétségtelen, Schumacher csak azon a két nagydíjon volt ott, amiken egy pontot sikerült összekaparnia, de az exbajnok nem őt hátráltatja, inkább csapattársát segíti. Massával tavaly együtt versenyzett Schumacher, a brazil remek formájának még a visszavonulásában is szerepe volt, többször elmondta, mindig örül, ha volt kollégáját nyerni látja. Massa meg arról beszélt, Schumacher szívesen és sokszor segít neki, ha problémája van, tudja, kit hívhat telefonon.

A La Gazzetta dello Sport a volt négyszeres világbajnok Alain Prostot kérdezte meg, mi történik Raikkönennel. "Még mindig nem illeszkedett be rendesen a csapatba, Massa esélyesebb a vb-re, mert jól ismeri a kollégáit és a kocsit."

Raikkönen lemaradása ellenére nem aggódik a világbajnoki cím miatt. "Monacóban én hibáztam, de nem kell belőle drámát csinálni, megtörténik az ilyesmi. Mindent megteszünk, hogy behozzuk a hátrányt, és a végsőkig küzdeni fogunk" - idézte őt a gazzetta.it.

Ideje még van, a szezon nagyon hosszú, tizenkét futam van belőle hátra.