McLaren-tervezőnek kémkedhetett a Ferrari szerelőfőnöke

2007.07.04. 11:03
Ipari kémkedés ügyében nyomoz az olasz és a brit rendőrség: gyanúsított a Ferrari volt koordinátora, Nigel Stepney, akit múlt héten jelentett föl és kedden rúgott ki excsapata, illetve a McLaren-főtervező Mike Coughlan, akit gárdája kedden felfüggesztett.

Kedden a Ferrari kirúgta a múlt héten árulás gyanújába keveredett menedzserét, Nigel Stepney-t, és jelezte, feljelentette a McLaren-Mercedes egyik mérnökét ugyanebben az ügyben.

A modenai ügyészség nyomozást indított az exferraris koordinátor ellen, a rivális istállóból Mike Coughlan főtervező a feltételezett személy, ipari kémkedéssel gyanúsítják őket. Coughlant a McLaren kedden felfüggesztette állásából.

Eredményes házkutatások

Az autosport.com úgy értesült, Stepney április végén a Ferrari szakmai titkainak számító adatokat adott át Coughlannek, akinek lakásán a keddi házkutatáson a rendőrség talált effajta dokumentumokat. A McLaren ezt követően mentette föl meghatározatlan időre feladatainak elvégzése alól mérnökét. Egy hete Stepney olaszországi házában is találtak valamit.

A McLaren közleményben állította, Coughlan feltételezett magánakciójához az istállónak nincs köze, elítéli azt, és mindenben segíti a hatóságokat.


A ferraris Massa és a mclarenes Hamilton egymás mellett Magny-Cours-ban (fotó: AFP)

Az olasz sajtó a múlt héten, amikor Stepney gyanúba került, arról írt, a volt szerelőfőnök a monacói futam előtt valamilyen idegen anyagot juttatott a Ferrarik tankjába, de ezt azóta sem erősítette meg senki, Stepney tagadta.

Stepney bosszúja?

Az angol szakember az év elején valószínűleg összeveszett az olasz istálló vezetőivel, mert felettese és barátja, Ross Brawn egyéves szabadságra vonulása után arra számított, jóval magasabb pozícióba kerül. Ez nem történt meg, Stepney kijelentette, rivális istállóhoz igazol, ha megfelelő ajánlatot kap. A Ferrari áthelyezte a csapaton belül, hogy ne kelljen a futamokra elutaznia.

Mike Coughlan 2002 óta dolgozik a McLarennél, Adrian Newey 2006 végi távozása után az első számú tervező lett.

Nem nehéz elképzelni, hogy a Ferrarinál elégedetlen Stepney technikai adatokat adjon át a legnagyobb rivális egyik legfontosabb emberének, aki azokat saját ötleteként mutassa be az istállójánál. Így gondolja az autosport.com szakírója, Adam Cooper is, aki hosszú cikkben elemzi a történetet.

Stepney korábban mindenféle vádat visszautasított, lejáratási kampánynak minősítette a Ferrari támadásait, míg Coughlan, illetve ügyvédje egyelőre nem kommentálták az ügyet.

Három éve is loptak a Ferraritól

Közben a rendőrség mellett a Forma-1-et irányító Nemzetközi Autósszövetség (FIA) is vizsgálódni kezdett, de eredményeket még nem hozták nyilvánosságra, ahogy a hatóságok sem.

Hasonló ügyben ipari kémkedés vádjával tavaly volt Ferrari-mérnököket ítéltek el, mert 2003-ban adatokat loptak az olasz gárdától, amit aztán a Toyotához juttattak el.