Kémügy: a Honda-közlemény tisztázza a McLaren istállót

2007.07.06. 22:46
A Honda közleményt adott ki, amiből kiderül, a kémügy két gyanúsított figurája, Nigel Stepney és Mike Coughlan június elején állásinterjút kért a japán gárda csapatfőnökétől, Nick Frytól. Fry azonnal értesítette a Ferrarit és a McLarent, és megkezdődött a nyomozás az ügyben.

Közleményt adott ki péntek este a Honda a héten kitudódott kémüggyel kapcsolatban, melynek talán legfontosabb következménye, hogy tisztázza a McLaren istállót mindenféle gyanú alól.

"Június elején a volt ferraris Nigel Stepney és Mike Coughlan a McLarentől találkoztak Nick Fryjal csapatfőnökkel, hogy lehetséges állásajánlatokról érdeklődjenek a Honda istállónál. Hangsúlyozzuk, a megbeszélésen bizalmas információkat nem kínáltak és nem kaptak a felek" - szól a japán istálló kommünikéje.

Kedden kiderült: Nigel Stepney, a Ferrari azóta elbocsátott koordinátora titkos dokumentumokat juttatott el Mike Coughlannek, a McLaren jelenleg felfüggesztett főtervezőjének.

"Nick Fry jelentette Jean Todtnak és Ron Dennisnek, hogy, megkereste a páros, és felajánlott minden információt, amire a két másik csapatmenedzser igényt tartott" - szól tovább a közlemény.

Azaz a Ferrari és a McLaren egy hónapja tudja, valami zajlott a háttérben. Az olaszok valószínűleg magánnyomozókat béreltek, az angolok független szakértőkkel világították át az istállójukat, hogy nyomra bukkanjanak.

Ennek eredménye a bizonyítékok megtalálása, illetve, hogy kiderülni látszik, Coughlan magánakciója volt az egész: Stepney-vel, aki négy éven át közeli munkatársa volt a kilencvenes években a Ferrarinál, összegyűjtötték a legfontosabb adatokat mindkét istállónál, és titokban felajánlották azokat a Hondának.

A grandprix.com ezt már péntek reggel megszellőztette, a szakoldal állítja, Stepney négy-öt fős mérnöki csoportot akart a Hondához vinni, azaz valószínűleg vannak még, akik tudtak a szervezkedéséről.

Ezt látszik alátámasztani a f1-live.com értesülése, miszerint a szintén mclarenes Jonathan Neale megpróbálta rávenni Coughlant, égesse el a Stepney-től kapott bizalmas dossziékat, még mielőtt az bárkihez eljutna.

Az ügynek még lesz folytatása, de a lényeg, legalábbis úgy tűnik, nagyjából kiderült.