A fél McLaren-csapat látta a Ferrari titkos tervrajzait

2007.07.16. 18:04
Nyilvánosságra került a Forma-1-es kémügy egyik gyanúsítottja, Mike Coughlan vallomása: állítja, a McLaren-csapatnál nem csak ő és közvetlen felettese, Jonathan Neale, hanem más kollégáik is tudtak róla, hogy a Ferrari titkos tervrajzai kerültek hozzá.

Leközölte az olasz la Repubblica napilap a Forma-1-es kémperben gyanúsított McLaren-mérnök, Mike Coughlan eskü alatt tett nyilatkozatának részleteit, ahol leírja, mit tud az ügyről.

"Nálam voltak a dokumentum, az én felelősségem, hogy hozzájutottam" - idézte az újság Coughlant.

"Azt mondták, semmisítsem meg"

A McLaren-főnök Ron Dennis állítja, alkalmazottja egyéni akciójáról van szó, rajta kívül más nem tudott semmiről az istállónál. A Ferrari ezzel szemben azt gyanítja, legalább egyvalaki, a menedzserigazgató Jonathan Neale igenis értesült róla, mi van egyik szakemberénél.

Coughlan azt vallotta, nem csak neki, másoknak is beszámolt: "A tervet a McLarennél nem csak Jonathan Neale-nek mutattam meg. Mindannyian egyformán reagáltak, nem is akartak tudni róla, azt javasolták, semmisítsem meg".

A Ferrari nyomozni kezdett miután a McLaren-központ Woking kisváros egyik fénymásoló üzletből értesítették a gárda vezetőit, titkos Ferrari-papírokat sokszorosítottak náluk. Coughlan lakását átkutattatták, megtalálták a 780 oldalt, majd a londoni bíróságon eljárást indítottak Mike Coughlan és neje ellen, aki a másolásnál bukott le.

Nem tiszta, kitől érkeztek a tervek

A párral vaztán megállapodtak, néhány vádpontban kedveznek nekik, ha mindenben együttműködnek velük, és segítenek az ügy teljes leleplezésében. Ekkor készült el a nyilatkozat.

A Ferrarinál azt sejtik, az olaszországi gyanúsított, az exferraris Nigel Stepney juttatta el az információkat Coughlannek, akivel több mint tíz éve ismerik egymást, a kilencvenes években kollégák voltak a Ferrarinál. Stepney ezt egy interjúban tagadta.

Coughlan ezt tagadja, azt vallotta, egy express kézbesítő céggel érkezett a csomag. A feladóról nem ír a la Repubblica, valószínűsíthető, a jelenleg felfüggesztett menedzser nem tudja, kitől kapta.

Nehezen védhető a McLaren teljes ártatlansága

Az is rejtély, hogy a bizalmas Coughlan-aktát ki szivárogtatta ki. Mivel Olaszországban került nyilvánosságra, valószínűsíthető, hogy a Ferrari, hiszen az eredeti példány az istállónál van, csupán az ügyet szintén vizsgáló FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) kapott egy másolatot.

A McLaren eddig teljes ártatlanságát hangoztatta, ám a Coughlan-nyilatkozat ezt jócskán megkérdőjelezi. Nagyobb probléma az angoloknak, hogy az F1-es csapatoknál kollektív felelősség van, így még akkor is megbüntethetik, ha valóban nem hasznosították az információkat.

Figyelmeztetéstől kizárásig bármi

Az FIA figyelmeztetéstől a kizárásig bármint kioszthat ilyen esetben, a legvalószínűbbnek a pontlevonás tűnik, a konstruktőrök versenyében mindenképp, de még a pilóták között is elképzelhető: a szabályzat és Max Mosley FIA-elnök szerint mindenképp, míg Bernie Ecclestone F1-vezér állítja, a versenyzőktől, Fernando Alonsótól és Lewis Hamiltontól nem fognak elvenni semennyit.

Az ügyben az első FIA-meghallgatás július 26-án lesz Párizsban, ekkor kell a McLarennek és a Ferrarinak a sporttestület előtt beszámolnia. A londoni per egyelőre szünetel, a modenai, ahol Stepney a kulcsfigura, folyamatban van, főleg, hogy őt azzal is gyanúsítják, májusban valamilyen fehér port szórt a Ferrari autók tankjába.

Itt a következő előre lépés augusztus 3-a körül lesz, akkor elemzik az anyag összetételét, azaz derül ki, mi is valójában.