Újabb büntetés a McLarennek a hungaroringi futam miatt

2007.09.06. 17:40
A kémügy és a hungaroringi csapatbotrány után újabb ügyben vizsgálják a McLarent: a Magyar Nagydíjon nem bevizsgált sebességváltót használt a csapat. A gárda állítja, semmit nem szúrt el, valószínűleg igazuk is van, de az ügyön jelenleg is tanakodnak a monzai technikai ellenőrök.

Újabb büntetést szabott ki a versenybíróság a McLaren-Mercedesre az augusztusi Magyar Nagydíjon történtek miat. Ezúttal nem az volt az ok, hpgy Alonso szándékosan feltartotta Hamiltont az időmérő edzés utolsó pillanataiban, hanem az autók új váltójának használatát találták szabálytalannak.

Az 50 ezer dolláros büntetés indoklása szerint a csapat által a Hungaroringen használt új, ultrakönnyű váltót úgy vetették be, hogy elmulasztották az ilyenkor kötelező törésteszt elvégzését.

Nem volt bevizsgálva az új sebváltó

Mogyoródon futottak először az új, könnyebb, ám nem tesztelt alkatrésszel, csakhogy a következő, három héttel későbbi Török GP előtt figyelmeztették a McLarent a hibára. Ezért Isztambulban a régi váltóval rajtoltak Alonsóék. A versenyt követő napokban aztán bevizsgáltatták az újat, ami sikerrel teljesítette a próbát.

Büntessünk vagy ne büntessünk

Amikor a vizsgálat híre kiderült, a McLaren közleményét adott ki, amiben állítja, hogy semmit nem csináltak rosszul, átláthatóan, jóhiszeműen és a szabályok szerint jártak el, és biztosak benne, hogy az ellenőrök is ezt állapítják meg tanácskozásuk végén. A McLaren állítja, a Magyar GP előtti csütörtökön az istálló jelentette az FIA-nak, hogy könnyített sebváltóházat akar használni a futamon. A szövetség emberei annyit kértek, a verseny után nyújtsák be hozzájuk a változtatásokat mutató tervrajzokat, ami a Török Nagydíj előtt meg is történt. Ekkor az FIA azt közölte a csapattal, az új alkatrészt valószínűleg be kell vizsgáltatni, ezért a team visszaszerelte a régi váltót. Augusztus 30-án aztán az új minden probléma nélkül átment a törésteszten, azaz az Olasz GP-re újra beszerelhető.

A McLaren valószínűleg nem hibázott

Végül a versenybíróság mégis kiszabott egy ötvenezer dolláros büntetést. Miután a Hungaroringen történtek miatt - amikor is Alonso feltartott a boxutcában legfőbb vetély-, egyben csapattársát, Hamiltont - pontlevonást már alkalmazták, ezzel eleve nem tudták büntetni a csapatot. Ugyanakkor ezzel nem értek véget a McLaren-vizsgálatok, a kémper még folytatódik.