Alonsótól jöhet a McLaren elleni bizonyíték

2007.09.06. 23:36
Az angol és a német sajtó is úgy értesült, a McLaren elleni kémügyben felmerült legújabb bizonyíték a csapat egyik versenyzőjétől, Fernando Alonsótól és tesztpilótájától, Pedro de la Rosától származik: ismerték a Ferraritól megszerzett dosszié tartalmát, ez e-mail váltásukból derül ki. Nem kizárható, hogy a kétszeres világbajnok szivárogtatta ki levelezésüket, hogy kiugorhasson mclarenes szerződéséből, bár ez, illetve az új bizonyíték forrása egyelőre feltételezés.

Elképzelhető, hogy McLaren-pilótáktól származik az új bizonyíték, ami miatt az FIA újratárgyalja az istállóval szemben hozott kémügybeli, júliusi ítéletét.

Nyáron a Motorsport Világtanács megállapította, a csapat vétett a szabályok ellen, de mivel nem bizonyítható, hogy a Ferraritól főmérnökéhez, Mike Coughlanhez került adatokat fel is használta, a büntetés elmaradt.

A szövetség kikötötte, ha új bizonyíték kerülne elő, az esetet újranyithatja, majd szerdán közölte: eddig ismeretlen, bizonyító erejű információhoz jutott.

Mi az és kitől származik?

Az FIA nem árulta el, mi került a birtokába, de a német Auto Motor und Sport (AMS) című német lap és az angol autosport.com állítják: McLaren-pilóták autóik beállításairól szóló e-mailjeiből származik az új bizonyíték.

Az AMS szerint Coughlan továbbadta a ferraris Nigel Stepney-től kapott titkos adatokat Pedro de la Rosa tesztpilótának, akit korábbi arrowsos közös éveikből jól ismer. A tartalékversenyző mailben megosztotta azt Fernando Alonsóval. A grandprix.com sugallja, Alonsótól szivároghatott ki internetes levelezésük, az AMS szerint is ez a helyzet, ám a bajnok nem szándékosan buktatta le csapatát.

Ron Dennis McLaren-főnök végig azzal védekezett, gárdájában Coughlanen kívül senki nem tudott a Ferrari-dossziéról, és nem is használták föl azt saját céljaikra.

Az FIA a versenyzőktől vár segítséget

Az autosport.com úgy értesült, az FIA a napokban levelet küldött minden istállónak, melyben figyelmezteti őket, bármit tudnak a kémügyről, kötelességük megosztani a szervezet illetékeseivel. A brit szakoldal feltételezi, a versenyzőknek, különösen de la Rosának, Alonsónak és a harmadik mclarenes Lewis Hamiltonnak sértetlenséget ajánlanak, ha együttműködnek a szervezettel, és segítenek kideríteni az igazságot.

A grandprix.com azt az - egyelőre csak - összeesküvés elméletet állította föl, hogy a McLarennel haragban lévő Alonso ki akar ugrani még két évig szóló szerződéséből, hogy jövőre visszatérhessen a Renault-hoz, ezért fordult az FIA felé.

Ha a McLaren sérül, Alonso szabad

A spanyol sajtó már júliusban megszellőztette, a kétszeres világbajnok mclarenes megállapodásában van olyan záradék, ami távozását lehetővé teszi, ha a csapat, illetve az ő jó hírneve valamilyen okból sérül. Ha az angolokat megbüntetnék a kémkedés miatt, ez megtörténne.

A Mclaren-pilóták az utóbbi futamokon nagyon keveset beszéltek a sajtóval, a csapatvezetés megtiltotta nekik, hogy a kémperről, illetve a köztük lévő rossz viszonyról és egymásról nyilatkozzanak. Az autosport.com szerint egyértelmű, hogy az új bizonyíték nem a kémeset főszereplőjének tartott Nigel Stepney-től vagy Mike Coughlantől származik.

Jövő csütörtökön az igazság ki fog derülni

A külföldi lapok csak feltételeznek: az FIA szeptember 13-án tárgyalja újra a McLaren kémügybeli szerepét, várhatóan akkor derül ki, mi az, kitől jött és mit tartalmaz az eddig ismeretlen bizonyíték.

Közben a sértett Ferrari, ami szintén ott lesz jövő csütörtökön Párizsban, hogy ismertesse álláspontját, egy közleményben annyit jegyzett meg: az igazság ki fog derülni.

Ha valóban így történik, és a McLarent bűnösnek találják, azaz egyértelművé válik, hogy felhasználta a Ferrari-infókat, úgy az előzetesen kilátásba helyezett ítéletnek megfelelően az istállót kizárhatják nem csak a 2007-es, de a 2008-as világbajnokságból is. Ez persze azt jelentené, hogy a Ferrari egyedüli erő maradna a Forma-1-ben, vagyis a McLaren ilyen szigorú megbüntetése valószínűtlen.