Alonso önként adta ki a bizonyítékot

2007.09.07. 13:56
Pénteken kiderült, az FIA valakitől megtudta, két Mclaren-pilóta internetes levelezése bizonyíték lehet a Ferrari kontra McLaren kémügyben. A szervezet elnökének figyelmeztetése után Fernando Alonso és Pedro de la Rosa önként adták ki e-mailváltásukat. Alonso csütörtökön ezt tagadta.

Kiderült, hogy McLaren-pilótáktól származik a bizonyíték, ami alapján az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) újratárgyalja a Mclaren istálló kémügybeli szerepét. Csütörtök este egy német és két angol honlap megszellőztette, Fernando Alonso és Pedro de la Rosa e-mail váltása adja az alapot a júliusban nem elmarasztaló döntéssel zárult eset újraindításához, pénteken bebizonyosodott, valóban ez az indok.

Az autosport.com nyilvánosságra hozta az FIA-elnök Max Mosley múlt pénteken a csapatoknak, illetve külön a három mclarenesnek, Pedro de la Rosának, Fernando Alonsónak és Lewis Hamiltonnak írt levelét is, amikben az áll: "Az FIA arról értesült, egy vagy több McLaren-pilóta volt vagy van birtokában releváns bizonyítéknak. A szervezet ezért kéri a dokumentum átadását".

A Motorsport Világtanács júliusban bűnösnek találta a McLarent, mert - azóta felfüggesztett - főmérnöke, Mike Coughlan a Ferrari bizalmas információihoz jutott, ám nem büntette meg, mert nem találta megalapozottnak a feltételezést, miszerint az angol istálló más tagjaihoz is eljutott az irat, illetve, hogy az adatokat a McLaren saját céljaira felhasználta volna.

Az autosport.com péntek délelőtt jelezte, majd délután biztossá is vált: a Mosley-levél hatására Alonso és de la Rosa e hét elején jelentették az FIA-nak márciusi e-mailezésüket, amiben a Ferrari beállításairól értekeznek.

A fejlemény csütörtöki kipattanása után Alonso a spanyol újságíróknak tagadta, bármi köze is lenne az új bizonyítékhoz: "Hazugság. Ha a csapatot megbüntetik, akkor engem is. Az istálló tagja vagyok, a probléma közös lenne".

Pénteken eddig nem nyilatkozott Alonso, de az autosport.com már egy napja megírta, ami szintén beigazolódott: Mosley sértetlenséget ajánlott a pilótáknak, ha segítik az ügy felgöngyölítését, míg súlyos büntetést, ha nem. Ez az elnök külön a mclareneseknek küldött leveléből derül ki, amit a pénteki második szabadedzés előtt közöltek.

A spanyol lapok írták meg még júliusban, hogy Alonso mclarenes szerződésben szerepel egy olyan záradék, mely szerint elhagyhatja az istállót, ha annak jóhíre, így azzal az övé is sérül. Ez kulcskérdés lehet a világelső lépésében.

Köztudott, hogy a kétszeres bajnok nincs jóban a Mclaren-főnök Ron Dennisszel, még kevésbé társával, Lewis Hamiltonnal, mint az is, hogy excsapata, a Renault visszavárja. Ezt maga a franciák főnöke, Alonso felfedezője és menedzsere, Flavio Briatore erősítette meg a múlt héten, kiemelve, a visszatérés fő gátja, hogy a bajnoknak még két évre szóló megállapodása van a McLarennel.

Úgy tűnik, az egyetlen kérdés már csak az, ki adta a fülest az FIA-nek az Alonso és de la Rosa közötti e-mail-váltásról. A fentiek alapján felmerül Briatore neve, hiszen Alonsóval jelenleg is remek a viszonya, míg a rivális csapatvezetők közül egy valakit nem kedvel: Ron Dennist.

Az FIA nem árulta el, mit tartalmaz az új bizonyíték, de legkésőbb jövő csütörtökön, a McLaren-Ferrari-kémügy újratárgyalásakor kiderül, mint ahogy az is, megbüntetik-e a McLarent.

Korábbi döntésük értelmében kizárhatják az idei és a jövő évi világbajnokságból, ám az F1 jelenlegi erőviszonyait ismerve ilyen szigorú büntetés elképzelhetetlen. A konstruktőr-vb-n szerzett pontokkal viszont bárhogy lehet játszani.

A McLaren csütörtökig hallgat

"Újabb információk szivárogtak a sajtóhoz, szeretnénk is hozzászólni a fejleményekhez, de az ügyvédeink szerint erre a legjobb fórum a csütörtöki, párizsi Motorsport Világtanács-meghallgatás lesz. Addig a csapat és pilótáink nem kommentálják az eseményeket" - adta ki péntek délután a McLaren istálló.