A Renault nyugodt, a McLaren bemártaná

2007.09.11. 18:36
A Mclaren szerint a Renault valamilyen szabálytalan technikai megoldással indítja autóit, ezért megkereste az FIA vezetőit. Az angolok a csütörtöki kémtárgyaláson bemutatnák bizonyítékaikat, de a szövetség csak arról akar hallani, ami szorosan a Ferrari-Mclaren esethez kapcsolódik. A franciáknál nem aggódnak.

A McLaren megkereste a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) vezetőit, hogy érdeklődjön a Renault szerinte szabálytalan megoldásáról: hétfőn felmerült, a kémperben vádolt angol istálló a francia gárdát is be akarja vonni a kémügybe, kedden a szervezet ezt megerősítette.

"Hallottunk a találgatásokról, a McLaren ügyvédei a napokban valóban felhívták a figyelmünket bizonyos Renault-val kapcsolatos dologra" - nyilatkozta az FIA egy szóvivője az autosport.com-nak.

Nem árulta el, pontosan mit kifogásolnak a Renault-val szemben, de valószínűleg valamilyen technikai kérdésről lehet szó. A szövetségnél viszont közölték a McLarennel: ami nem tartozik a kémügyhöz, az őket a csütörtöki, párizsi meghallgatáson nem érdekli.

"Kijelentjük, a Renault nem része a McLaren elleni nyomozásunknak. Az FIA emlékeztette a McLarent, hogy csütörtökön csak az ebben a kérdésben nemrég kiderült bizonyítékokat vesszük figyelembe. Minden más esettel egy külön eljárásban foglalkozhatunk. Ezzel a Renault tisztában van, és teljes mértékben együttműködik."

Múlt szerdán a McLaren-tesztpilóta Pedro de la Rosa és kétszeres világbajnok versenyzőjük, Fernando Alonso levelezéséből adódott újabb fejlemény, ami alapján az FIA Motorsport Világtanácsa felülvizsgálja júliusi döntését, amikor az angol csapatot bűnösnek találta, de nem büntette a kémeset miatt.

A Renault azért került képbe, mert a McLarennél azt sejtik, főnöke, Flavio Briatore figyelmeztette az FIA-t, a két pilóta tud valamit. A füles hatására szólította föl az elnök Max Mosley a pilótákat, jelentsék, ha értesültek bármiről is, ők pedig engedelmeskedtek.

A McLaren a nyáron állította, főmérnökén, Mike Coughlanen kívül senki nem tudott a Ferraritól megszerzett titkos adatokról, ám a versenyzők e-mail-váltása ennek ellenkezőjét bizonyíthatja.

Briatore a múlt hétvégi Olasz GP alatt többször járt a Mclaren-menedzser Ron Dennisnél, de nem derült ki, miért, csak sejthető, a kémper miatt. Az angolok vezetőjének állítólag olyan bizonyíték van a kezében, aminek nyilvánosságra kerülése után a franciákat azonnal kizárnák a világbajnokságból.

"Megmutattuk az FIA-nek, amink van, vagyis nincs semmi probléma. Nem tudom, Dennis mire célozhat" - mondta Briatore a Gazzetta dello Sport-nak. Az il Giornale című lapnak szintén adott interjút: "Hallottam, hogy minket is gyanúsít, de nyugodtak vagyunk, várjuk a csütörtököt. Az igazságot akarjuk tudni. Ha kiderül, hogy valaki hibázott, fizessen, ha tévesen vádolták, és ezt az FIA kimondja, kérjenek bocsánatot tőle".

A McLaren valószínűleg a Ferrari ellen is visz valami terhelőt Párizsba, de egyelőre titok, mi az. A legsúlyosabb büntetés szerint a McLarent kizárhatják az idei és a jövő évi bajnokságból. Az olaszok elnöke, Luca Di Montezemolo közölte, nem érdekelné, ha istállója külső döntés hatására szerezné meg a 2007-es vb-címeket.