Vakáció miatt kivágták Kanadát az F-1-ből

2008.10.07. 15:32
Nem lesz Forma-1-es verseny 2009-ben Észak-Amerikában, közölte kedden az FIA. A kanadai futam eltűnt a versenynaptárból, a júliusi Magyar GP után egy hónapig szünetel a bajnokság.

Kikerült a Kanadai Nagydíj a 2009-es Forma-1-es naptárból, így a világbajnoki sorozatban jövőre 18 futam szerepel - jelentette be a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kedden.

Észak-Amerikában nem lesz jövőre verseny, ugyanis az Egyesült Államok Nagydíja már 2008-ben sem volt műsoron. Montreal kiválása váratlan, semmi előjele nem volt, az előzetes tervekben még szerepelt.

A Török GP, amit idén májusban rendeztek meg, és 2009-ben augusztusra szánták, átkerül júniusra, a kieső Kanada helyére.

A változtatásokat valószínűleg a csapatok törekvése indokolta: az augusztusi háromhetes szünet eltűnt volna, de az istállók azért lobbiztak, maradjon. Az F-1-főnök Bernie Ecclestone tanácstalan volt, hogyan oldja meg a helyzetet, végül majdnem egy teljes hónapos pihenőt hozott össze.

Ilyen hosszú kihagyás nem volt az utóbbi 25 évben, ezért feltételezhető, Kanada még visszakerülhet. A Török GP augusztusi eltolása is elég lenne a vakációhoz, egy héttel Valencia előtt kellene megtartani.

A Magyar Nagydíj július 26-án lesz - ahogy az előzetes kalendáriumban is szerepelt -, utána négy hétig nincs futam a jelenlegi állás szerint.

A sorozat a szokásosnál később, március 29-én, az Ausztrál GP-vel rajtol és november 15-én, a bemutatkozó Dubaji Nagydíjjal ér véget, Abu-Dzabiban.

A 2009-es tervezett versenynaptár

március 29.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne

április 5.: Malajziai Nagydíj, Sepang

április 19.: Bahreini Nagydíj, Szahír

május 10.: Spanyol Nagydíj, Barcelona

május 24.: Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

június 7.: Török Nagydíj, Isztambul

június 21.: Brit Nagydíj, Silverstone

június 28.: Francia Nagydíj, Magny-Cours

július 12.: Német Nagydíj, Hockenheim

július 26.: Magyar Nagydíj, Hungaroring

augusztus 23.: Európa Nagydíj, Valencia

szeptember 6.: Olasz Nagydíj, Monza

szeptember 13.: Belga Nagydíj, Spa

szeptember 27.: Szingapúri Nagydíj, Szingapúr

október 11.: Japán Nagydíj, Szuzuka

október 18.: Kínai Nagydíj, Sanghaj

november 1.: Brazil Nagydíj, Sao Paulo

november 15.: Dubaji Nagydíj, Abu-Dzabi