Rásötétedik a pilótákra Melbourne-ben

2009.03.27. 19:01
Az F1-főnök eredetileg villanyfényes éjszakai GP-t akart Ausztráliában, de a szervezőknek sikerült kialkudniuk a kora estét. Pénteken Nico Rosberg alig látott, Sebastian Vettel kicsúszhatott a szürkület miatt, Fernando Alonsót nem zavarja.

Szürkületkor fejeződik be vasárnap Melbourne-ben az idénynyitó Forma-1-es futam, mert a rajtot két órával későbbre halasztották. Eddig helyi idő szerint délután három órakor indult a verseny, de Bernie Ecclestone utasítására eltolták, hogy európai számítás szerint ne pirkadatkor, hanem reggel startoljanak.

Az F1-főnök eredetileg villanyfényes éjszakai GP-t akart, olyat, mint a szingapúri, de a szervezőknek sikerült kialkudniuk a kora estét.

Magyarországon így hajnal négy óra helyett nyolckor kezdődik a nagydíj, ami úgy jön össze, hogy két órával csúsztatták, és szombatról vasárnapra a tavaszi időszámítás szerint mi előre, az ausztrálok vissza tekerik egy órával a vekkereket.

A kontinensen így nem kell korán kelni, többen nézik egyenes adásban a nagydíjat, a helyszínen nézőként fel sem tűnik az a két óra, a versenyautóban viszont igen, a pilótákat jócskán befolyásolja.

”Rosszabb, mint délután kettőkor versenyezni, de nem nagy probléma, reméljük, mindenki megbirkózik vele. Néhány kanyarban persze nem látni olyan jól, a visszapillantókban meg végképp nem, de nem lesz nagy gond” – igyekezett csökkenteni a lemenő nap jelentőségét a kétszeres bajnok Fernando Alonso.

Látni természetesen lehet, de a szervezők jelezték, este hétkor véget vetnek a versengésnek, bármi is történjen. A tervezett befejezési időpont fél hét körül van, a maximum versenyzési idő két óra, de jöhet megismételt rajt, balesetből vagy egyéb okból adódó csúszás.

f1

”A fényviszonyok drámaian csökkennek fél órával napnyugta előtt, ám az emberi szem képes alkalmazkodni. Nagyon homályos lehet, szürkületben kell versenyezniük, ezért hiába van baleset vagy bármi, hét órakor leintjük a futamot. Az FIA és mi is úgy gondoljuk, nagy kihívás lesz mindenkinek, de egyenlő esélyekkel, ráadásul nagyon látványos lesz esemény” – nyilatkozta a Melbourne Herald Sunnak Drew Ward, a szervező Grand Prix Corporation elnöke.

Tudományosan bizonyított, hogy az emberi szem az alkonyathoz alkalmazkodik a legnehezebben, így a pénteken mindkét szabadedzést megnyerő Nico Rosberg örül, hogy hétnél tovább nem kell dolgoznia.

”Borzasztóan megnehezíti a vezetést a nap, alacsonyan van, sok helyen nem látni, merre vezet az út. Óriási a feladat, a legrosszabb a 3-as kanyar, ahol valaki ki is csúszott, mert lement a pályáról, legalábbis az egyik oka ez volt. Nem könnyű” – idézte az autosport.com Rosberget. A német arról nem is szólt, hogy vasárnap a péntekinél legalább jó fél órával később végeznek.

A kicsúszó, akit említ, Sebastian Vettel volt, de az egyszeres futamgyőztes nem erősítette meg, hogy az erős szembefény miatt futott a fűre. A Brawn GP-s Jenson Button elárulta, többször nem tudta leolvasni a műszerfalát a beszűrődő sugarak miatt, de a kérdést elviccelte: “Azért annyi fény lesz, hogy lássunk, gondolom, bár szabad asztalt a vacsorához már biztosan nehéz lesz találni.”

A meteorológusok vasárnapig a péntekihez hasonlóan meleg, napsütéses, elszórtan felhős időjárásra számítanak.