Felfüggesztették a Williams F1-csapatát

2009.05.27. 17:59
A Forma 1-es csapatok szervezete ideiglenesen felfüggesztette a Williams tagságát, amiért az a korábbi állásfoglalással ellentétben leadta nevezését a következő idényre. A FOTA tagjai nem hajlandóak a FIA-szabályokkal versenyezni, a bojkotthoz az összes csapat csatlakozott, a Williams mégis nevezett.

Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet, a FOTA szerdán ideiglenesen felfüggesztette a Williams-istálló tagságát, miután a korábbi közös állásfoglalással ellentétben beadta nevezését a jövő évi szezonra.

A csapatok vasárnap tájékoztatták Max Mosley-t, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökét, hogy egyetlen jelenlegi gárda sem adja le nevezését, amíg nem tisztázzák a tervezett szabályváltoztatások körül kialakult ellentéteket. A FOTA azt kéri, jövőre maradjanak az idei szabályok, a Mosley által kiötlött költségvetési sapkát csak alapos egyeztetések után vezessék be 2011-ben.

A Williams ezt az állásfoglalást szegte meg hétfőn, amikor beadta jelentkezését a következő idényre. "Sajnálatos a FOTA döntése, de érthető" - kommentálta a felfüggesztést Sir Frank Williams csapatfőnök, hozzátéve, hogy a csapat, és az istállót működtető vállalkozás is a Forma 1-re épül; szponzoraik, illetve dolgozóik miatt is kötelesek részt venni a sorozatban.

A jelenlegi helyzetben azért elkapkodott a Williams hétfői nevezése, mert ugyan a múlt hét közepén még Mosley ragaszkodott a 40 millió fontos sapka 2010-es bevezetéséhez, a helyzet megoldódni látszik: a Ferrari, a Renault, a Toyota, illetve a két Red Bull (Red Bull, Torro Rosso) azonnali elutasításához csatlakozott múlt hétvégére a többi gárda is.

A FIA-val folytatott tárgyalások után a Mosley vasárnap már elképzelhetőnek tartotta, hogy módosítson korábbi tervein. A 2010-es szezonra a nevezéseket péntek éjfélig kell leadniuk a csapatoknak.