Véget kell vetni az agresszív leszorításnak

2009.10.29. 16:01 Módosítva: 2009.10.29. 16:30
Nico Rosberg fél, hogy a Webber-féle manőverekből súlyos baleset lesz. Brazíliában még mindenki megúszta, pontosítani kell, mit szabad és mit nem az előzéseknél. Abu-Dzabiban rákérdez a versenyigazgatónál.

A depóba kényszerült Kimi Raikkönen, Kazuki Nakadzsima rögtön kiesett, amikor a Brazil Nagydíjon a finnt Mark Webber, a japánt Kamui Kobajasi leszorította a pályáról. Mindketten előzni akarták ellenfelüket, de ez nem sikerülhetett, mert rájuk húzták a kormányt.

Senkit nem büntettek a manőver miatt, de Nico Rosberg Abu-Dzabiban, a hét végi zárófutam előtt felvetette, el kell dönteni, mit szabad és mit nem.

”Barrichello, Webber és Kobajasi ugyanazt csinálta. Webbernél Raikkönen elveszítette az első szárnyát, Kobajasinál Nakadzsima nagyot bukott, ami még sokkal rosszabb is lehetett volna. Barrichello hátsó kerekébe Hamilton szaladt bele, ez volt a harmadik. Pilóták, pályabírók, mások is megsérülhetnek effajta balesetben, ilyennek nem szabad megtörténnie” - idézte az abu-dzabi sajtótájékoztatón nyilatkozó Nico Rosberget az autosport.com.

Az utolsó williamses futamára készülő pilóta elemezte is, miről beszél: ”Schumachertől láttam először ilyet Spában, amikor Hakkinen meg akarta előzni, de ő kivezette a pályáról. Amikor a hátsó már elkezdett előzni, de az előtte lévő rámozdul, az nagyon veszélyes, ilyet nem lehet tenni”.

Rosberg a péntek esti FIA-eligazításon akar magyarázatot, amikor a versenyigazgató Charlie Whiting leül a pilótákkal, és ismerteti az íratlan szabályokat.

”Meg kell vizsgálnunk, és tisztáznunk kell, ezért felvetem. Nem mondom, hogy bármelyikuk szabálytalankodott, mert nem tiszta a helyzet, de a versenyzők véleményét számításba kell venni, és szerintünk az ilyesmi nagyon veszélyes. Valamin változtatni kell” - mondta Rosberg.

Támogatja őt a kétszeres világbajnok Fernando Alonso is, szerinte ”mélyebben át kell beszélni a témát a pilóta-értekezleten”.

Az Abu-Dzabi Nagydíj pénteken kezdődik a szabadedzésekkel.