Elindult az autóversenyzők világranglistája

2010.01.14. 15:05
Az Autosport magazin szerkeszti a nem hivatalos, hetente változó pilótarangsort: 2000 versenyző, élen Button, de vannak magyarok is.

A volt F1-pilóta David Coulthard mutatta be csütörtök délelőtt az Autosport nemzetközi fesztiválján, Birminghamben a versenypilóták nem hivatalos világranglistáját, a Castrol Rankingst. Több mint 2000 név szerepel rajta 47 sorozatból, a világ 650 autóversenyéről: eredményeik alapján pontszámítás után kerültek föl rá.

Figyelembe veszik többek között a futamgyőzelmeket és helyezéseket, a célbaérést, az időmérőkön elért eredményeket, a leggyorsabb köröket, a vezetett körök számát, mindezt pontokra váltják, és a súlyozott események pontszámával szorozzák föl.

Természetesen a Forma-1 a legrangosabb széria, ezért is vezetheti a listát jelenleg Jenson Button a vb-2. Sebastian Vettel és a ralibajnok Sebastian Loeb előtt. A tízben van még a NASCAR és az Indycar bajnoka, Jimmie Johnson, illetve Dario Franchitti, az F1, valamint az Indycar további helyezettjei a rali-vb (WRC) másodikjával, Mikko Hirvonennel együtt.

Vannak magyarok is az IRC és a WRC ralisorozatok alapján: a legjobb, Mayer Gábor 763. rali-vb-s eredményeivel. Épp 1000. Vizin László az IRC-ből, majd jön Tóth János, Aschenbrenner György, Puskádi János, Szabó Gergely, Fisher Dániel, Pénzes Zsolt – mind ralisok –, az első túraautó-versenyző a SEAT-Európa-bajnok, 1623. helyezett Michelisz Norbert. Két további ralis, Lévai Ferenc és Baksay-Szabó Ádám van még a 2000-ben. Magyarország a nemzetek között az 53. helyen áll.

Michael Schumacher utolsó a listán, mivel az az elmúlt 12 hónapot dolgozza föl, amikor a német hivatalos autóversenyen nem indult, így pontot sem szerezhetett. Nulláról kezdi 2010-et, de a szezon végére akár az első helyre is odaérhet.

A listát hetente frissítik, decemberben lehet év végi világelsőt hirdetni.