Alonso: Manipulálták a futamot

2010.06.28. 11:20 Módosítva: 2010.06.28. 11:20
A ferraris kiakadt Hamilton enyhe büntetése miatt, a Ferrari közleményben tiltakozott az angol 2. helye miatt.

Csak nyolcadik lett az Európa Nagydíjon Fernando Alonso, bár a 10. körben, amikor Mark Webber balesete miatt bejött a biztonsági autó, még szoros harmadikként ment Lewis Hamilton mögött: az angol viszont megelőzte a biztonsági kocsit, míg a spanyol az előírásoknak megfelelően besorolt mögéje.

Az első Vettel és Hamilton gyorsan körbe mentek, és gumit cseréltek, ahogy a Ferrarik - a negyedik Massa volt - után is majdnem mindenki azonnal a depóba hajtott. Alonsóéknak plusz egy kört kellett lassan megtenniük, így visszaestek a 10. pozíció környékére.

Hamilton 15 körrel később áthajtásos büntetést kapott, 17 körrel később töltötte le, amikorra már majdnem húsz másodpercre otthagyta a harmadik, sokkal lassab Kamui Kobajasit: belefért neki az újabb boxkiállás, simán visszatért másodiknak.

Emiatt akadt ki Alonso: "Szégyen, a nézők manipulált versenyt láttak. A biztonsági kocsi nem kedvezett nekünk, de Hamilton megelőzte az egészségügyi kocsival együtt sárga zászló alatt, sosem láttam még ilyet. Egy méterre volt tőlem, és ő második lett, én meg kilencedik. Ha betartod a szabályokat kilencedik leszel, ha nem, második". (Végül Alonsót a tömeges időbüntetés miatt 8.-ként rangsorolták.)

A ferraris a lassan reagáló versenybíráknak is beszólt, gúnyosan azt mondta "biztos sok körre volt szükségük, hogy megállapíthassák, tényleg megelőzte a mentőkocsit".

Csapatfőnöke, Stefano Domenicali is felháborodott - "ezek után a jövőben jobban megéri szabályt szegni, mint betartani" - , a Ferrari hivatalos közleményben tiltakozott: "Botrány, másképp nem lehet leírni, ami az Európa Nagydíjon történt".

Domenicali elárulta, azonnal felvették a kapcsolatot a FIA-val a biztonsági autós előírások módosításáért.