Létrejött a Lotus Renault F1-istálló

2010.12.08. 11:50
A Renault gyár kiszállt Kubicáék csapatából, de motorszállítóként marad, bejött a helyére résztulajdonosnak és főszponzornak a Group Lotus. Jövőre két Lotus-csapat lehet a Forma-1-ben.

Bemutatta szerdán 2011-es fényezését a gyári Renault-istálló alapjain megalakult Lotus Renault Forma-1-es csapat. Robert Kubica marad biztosan a vezető pilótája, a változások a néven és a színezésen kívül a tulajdonosokat érintik.

A Renault eladta maradék részesedését a Genii Capital befektető cégnek, ami 100 százalékos részesedéséből valamennyit továbbadott a Lotus Csoportnak, hivatalos nevén Group Lotusnak, ami a malajziai Proton autógyár tulajdona. Az angolok a Proton támogatásával főszponzorként térnek vissza, és hozzák a 70-es 80-as években megszokott hagyományos arany-fekete kombinációt. A Genii-Group Lotus-megegyezés 2017-ig szól, a Renault ezalatt - vagy legalábbis még jó pár évig - motorszállító lesz.

Megmarad emellett a Forma-1-ben idén Lotus néven, Heikki Kovalainennel és Jarno Trullival szereplő csapat is, ami jövőre Team Lotus néven, szintén arany-feketében tervezi indítani autóit. Nekik a néven kívül semmi közük a Lotushoz, itt is malajziai a többségi tulajdonos, és 2011-ben szintén a Renault-tól kapnak motorokat.

lotusrenault

Valójában arról lehet szó, hogy a magát hagyományosnak tartó, a Lotus autógyáron keresztül a nevet birtokló Group Lotus ki akarja szorítani a másik Lotus-csapatot, illetve az egyik maláj tulajdonos a másikat. Erre utal Dany Bahar, a Group Lotus elnök-vezérigazgatójának bejelentése: "A Forma-1 az autós kommunikáció csúcsa, tisztában vagyunk az F1-ben a márkanevünket ért visszásságokkal, ezért boldog vagyok, hogy formálisan is tisztázhatjuk pozíciónkat egyszer és mindenkorra - mi vagyunk a Lotus, és visszatértünk."

A másik Lotustól azt mondják, az autógyár és az F1-istálló régen is két külön cég volt, azzal, hogy megszerezték a korábbi F1-csapat utolsó tulajdonosától, David Hunttól a jogot a Lotus név használatára, ők az eredeti Lotus Forma-1-istálló.