Feljelentette a FIA a Red Bullt

2012.07.22. 11:36

Szabálytalannak találta a FIA-ellenőr Jo Bauer a két Red Bull motorelektronikáját a Német GP-n, ezért feljelentette a versenyfelügyelőknél. A Renault-motorok nyomatéka közepes fordulatszámnál alacsonyabb, mint az eddigi futamokon volt, és a FIA szerint így lehet vele befolyásolni a befújt diffúzort, ami aerodinamikai előnyszerzést jelent - és ez tiltott.

"Miután megvizsgáltuk az 1-es és a 2-es számú autó nyomatéktérképét, nyilvánvalóvá vált, hogy a maximális nyomaték szignifikánsan kisebb a közepes fordulatszám-tartományban, mint az előző versenyeken. Véleményem szerint ez sérti a technikai előírásokat, mivel a motorok képesek nagyobb nyomatékot biztosítani egy adott motorsebességnél a közepes fordulatszám-tartományban. Továbbá ez az új nyomatéktérkép mesterségesen változtatja meg az autó aerodinamikai tulajdonságait, ami szintén szabályellenes, ezért az esetet jelentem a felügyelő-testületnek" - idézi a FIA közleménye Bauert.

Chris Horner RBR-csapatfőnök az Autosportnak annyit mondott: "Nem tudok semmilyen szabálytalanságról, az időmérő eredményét rendben hitelesítették".

Vettel másodiknak, Webber harmadiknak kvalifikált, az ausztrál öthelyes váltócsere-büntetés miatt nyolcadikként startolhat.

A futam két órakor rajtol, az ügyben fejlemények várhatóak, a Red Bullt vizsgálják, ha visszamenőleg kizárják autóit az időmérőről, Vettel és Webber csak az utolsó helyekről indulhat.