Tudd a szabályt. Tudd, mikor szegd meg

2012.07.22. 23:40

Hihetetlen tweet jelent meg a Forma-1-es Red Bull Racinget birtokló Red Bull hivatalos Twitter-oldalán fél órával azután, hogy Sebastian Vettelt megbüntették a Német Nagydíjon: "Tudd a szabályokat. Tudd, mikor szegd meg azokat."

Nem tudni, mire vagy hogyan kell érteni, de vasárnap délelőtt Hockenheimben a FIA szabálytalan motorelektronika alkalmazásával vádolta meg az istállót, amit később a versenyfelügyelőség visszautasított. Az RBR nem indult szabálytalan autóval, de azt a felügyelők is hangsúlyozták, hogy a csapat megoldása a szabályok szellemével ellentétes, és tisztázni kell az erre a technikai részletre vonatkozó megoldásokat.

 redbullcsal

Chris Horner csapatfőnök vasárnap este nyilatkozott az Autosportnak. "A szabályzatban nincs szó a szabályzat szelleméről, a szabályzat egyértelmű, fekete vagy fehér, nem lehet szürke - kezdte a menedzser, aki egyetért azzal, hogy lépni kell az ügyben, és lehet is, mert hétfőn pont összeül az F1 technikai munkacsoportja, így gyorsan bezárhatják a kiskaput. - Biztosan vita lesz. Épp jól jön, hogy hétfőn mítingünk van, kétségtelen, hogy napirendre kerül a téma. A szabályzat tiszta, de újabb direktívák kerülhetnek bele, amik még tovább pontosíthatják."

Az biztos, hogy vasárnap a Red Bull nem csalt - ilyen szó az F1-ben csak a legeslegdurvább esetben hagyná el bárki száját is -, ha csalt, nem indulhatott volna a futamon vagy kizárták volna az időmérőről. Horner beszámolt róla, hogy a motorszállító Renault minden kérdésre választ adott a felügyelőknek.

"A Renault tisztázta a helyzetét, a felügyelők meghallgatták, és megnéztek minden bizonyítékot, nem csak erről a futamról, de az összes idei futamról, és megállapították, hogy az autó teljes mértékben megfelelő."

Vettel kifogásolt előzésénél egyértelmű volt a helyzet, az istálló sem vitatta a 20 másodperces büntetést, vagyis biztosan nem lehet kijelenteni, hogy a tweet mire vonatkozott. Az persze tény, hogy szerencsétlenül veszi ki magát, akár azt is lehetne gondolni, hogy elismertek valamilyen csalást, de inkább követőjük találta telibe a dolgot: "Bölcs dolog most ilyet mondani?".