Nincs mese, Vettelt büntetni kellett

2012.07.22. 19:50
Vettel: "It was good to be on the podium at the home race, but I have to respect the steward’s decision"

Visszamenőlegesen áthajtásos büntetést kapott a Német GP után Sebastian Vettel, amit 20 másodpercre váltottak át, hozzáadták az idejéhez, így második helyett ötödikként végzett. A bajnok a pályán kívül előzte meg Jenson Buttont az utolsó előtti körben, tagadta, hogy bármi szabálytalant tett volna, ám nem kerülhette el a visszasorolást. Amint azt Button azonnal mondta, "nincs miről beszélni, a tévéfelvételeken minden látszik", így is van, a felügyelők gyorsan a német ellen ítéltek.

"Nem akartam, hogy összeütközzünk, és mivel nem láttam Jensont, jobbnak láttam helyet hagyni neki, ezért úgy döntöttem, lemegyek a pályáról. A festett aszfalton rosszabb a tapadás, sokkal csúszósabb, de így is előtte tudtam maradni" - magyarázkodott Vettel.

Sam Michael McLaren-sportigazgató szerint nem volt más út, Vettelt büntetni kellett: "A felügyelők azért döntöttek Jenson mellett, mert Vettel elhagyta a pályát, és ezzel előnyt szerzett. Ha nem megy le a pályáról, nem tudta volna végigvinni a manővert, ezt a felügyelők is így gondolják".

A felső kamerából valóban teljesen egyértelmű, Vettel hibázott.

"Jenson rengeteg helyet hagyott, nem szorította le a pályáról, és Vettel már nagyon hamar elhatározta, hogy nem marad a versenyvonalon, ez látszik abból, ahogy kigyorsított a pályáról, aztán meg visszajött. Nincs durva kormánymozdulat, ami azt mutatná, hogy küszködött volna, hogy a pályán maradjon" - elemezte a történteket Michael.

A felügyelők az ügyben minden idők egyik legrövidebb indoklását adták ki: "Az 1-es számú autó elhagyta a pályát, és előnyt szerzett, amikor visszajött rá".

Végül Vettel is elismerte, jogosan jártak el vele szemben, azzal zárta le az egészet, hogy "jó volt itthon a dobogón állni, de tiszteletben kell tartanom a felügyelők álláspontját".