Vettel-Alonso: mint tavaly, csak fordítva

2012.09.10. 10:33

Ugyanúgy került egymás mellé Sebastian Vettel és Fernando Alonso Monzában, mint tavaly, csak míg akkor a német akarta előzni a spanyolt, most a ferraris volt a támadó. Akkor Alonso, most Vettel terelte a fűre és a kavicságyra a riválist, ám míg egy éve Alonso megúszta büntetés nélkül, most Vettel áthajtásost kapott. Mivel később autóhibával kiállt, nincs jelentősége az esetnek, de a felek a sajtón keresztül megvitatták.

"Szerintem nem érdemeltem büntetést, de nem nekem kell megítélnem" - idézte az Autosport Vettelt, akivel természetesen egyetért csapatfőnöke, Christian Horner: "Mindenki ítélje meg magának, nekem kissé szigorúnak tűnik. Nem ért büntetést, de ez az én véleményem".

Alonso helyesli a felügyelők döntését: "Tavaly nem volt büntetést, most van, ez a különbség. Nagy különbség ez annak, aki érti, miről van szó az efféle manővernél. 330-cal ugráltam a kavicságyban, biztos vagyok benne, hogy megsérült az autó, a padló nem lehet tökéletes ilyen rázkódás után."

A két esetet remekül össze lehet hasonlítani, jól látszik, hogy Alonso most egy pillanatra már előrébb is volt a pályán, mint Vettel, míg tavaly a német a Ferrari feléig ért fel. Vettel 2011-ben két kerékkel ment le az aszfaltról, most Alonso bőven mind a néggyel.

Kinek van igaza?

Közben ráadásul történt egy szabálymódosítás, tavasszal a FIA írásba foglalta, hogy ha az előző autó első szárnya egyvonalban van az előtte haladó hátsó tengelyével, már akkor elegendő helyet kell hagynia az előzni kívántnak, hogy a másik is pályán maradhasson.

Alonso a Red Bull mellett volt, ekkor szorította ki Vettel, vagyis a büntetés jogosságával nehéz vitatkozni. Kérdés persze, hogy konzekvens-e az ítélet.