Túl agresszív lett az F1 Webber szerint

2012.09.14. 12:13

Túlságosan agresszív lett a Forma–1 az elmúlt évtizedben, amiben az is szerepet játszik, hogy senki nem sérült meg komolyabban a balesetekben - véli Mark Webber, a Red Bull versenyzője.

„A versenyzőknek vállalniuk kell a felelősséget. Az elmúlt tíz évben sokkal agresszívabb lett a Forma–1, mert a pilóták tudják, hogy a legtöbb esetben megússzák sérülés nélkül. Az ember vezethet agresszívan, de biztonságosan, vagy agresszívan és veszélyesen. A legtöbb fiatal, aki bekerült a Forma–1-be általában jól teljesített, de idén Maldonadónak és Grosjeannak is több balesete volt" - írta a Webber a BBC-n megjelent cikkén, melyben Grosjean Belga Nagydíjon történt rajtbalesetére is kitért.

Grosjean balesete a Belga Nagydíjon
Grosjean balesete a Belga Nagydíjon

„Ha az a baleset verseny közben történik, akkor nem lett volna ekkora baj. A rajtnál viszont több autó is volt a közelében, a pálya pedig keskeny, ezért azonnal hatalmas baleset lett az ütközésből. A versenyzés természete sokat változott az utóbbi időben. A Pirelli-gumiknak és a DRS-nek köszönhetően ma már sokkal könnyebb előzni, ezért nem kell ennyire elszántnak lenni a rajtnál. Ezért is lepnek meg azok az ütközések, melyek az első körökben történtek mostanában. Néhány versenyző sokkal több balesetet okozott, mint a többiek, ezen pedig el kell gondolkodniuk az érintetteknek" - véli Webber, aki szerint arra kell koncentrálniuk, amiben a legjobban: versenyezni minden körülmények között, a vezetési-etikettet betartva.

Grosjean rajtbalesete után többen is biztonsági intézkedések bevezetését is sürgették, a zárt tetejű autók ötletét is felvetették. Webber szerint bármilyen döntés is születik az ügyben, azt alaposan át kell gondolni, mert nagy lépés lesz a sport szempontjából. Az ausztrál szerint egyébként a legtöbb pilóta nem szereti, ha valami takarja a kilátását. Ő sem tudja pontosan, hogy támogatna-e egy ilyen kezdeményezést, mindenesetre el kell dönteni, hogy a kerekeket vagy a pilótafülkét zárják-e le a balesetek elkerülése érdekében.