Neweyval küzdök, de bajnok leszek, 100%

2012.10.27. 18:35 Módosítva: 2012.10.27. 19:49
Fernando Alonso a teljes lemondás küszöbéről a sose látott optimizmusig jutott pár óra alatt Indiában. Összevissza beszél.

Csak ötödikként rajtol Indiában Fernando Alonso, a Ferrarinak nem sikerült csökkentenie lemaradását a Red Bull-lal szemben az időmérőkön. Vettel az élre, Webber melléje kvalifikált, az utóbbi három futamon kisajátították az első sort.

A spanyol csak hat ponttal van lemaradva a világbajnokságban a némettől, helyzete mégis egyre kilátástalanabbnak tűnik: a Red Bull gyorsabb a Ferrarinál. Az exbajnok úgy látja, nem is pilótatársa, hanem sokkal inkább annak autójának tervezője, Adrian Newey ellen versenyez.

"Most nem csak Sebastiannal harcolunk, hanem Neweyval is. Az utóbbi négy futamon elsők vagy másodikok lettek. Nem könnyű csata, főleg nem szombaton, vasárnap a futamra általában versenyképesebbek leszünk" - idézte az Autosport.

Ráadásul Alonso teljesen reálisnak tartja a mostani rajthelyét, és azt, hogy a két McLaren is gyorsabb nála, sőt.

 
Nem állnak jól a dolgok

"Azt hiszem, a helyünkön vagyunk a Red Bull és a McLaren mögött. Még ha kiábrándítónak is tűnik, ez a normális helyünk, és az az igazság, hogy még ehhez is kaparnunk kellett. A Force India és Kimi meglehetősen gyors, könnyen lehettünk volna nyolcadikok vagy kilencedikek. Az 5. a mi helyünk, és ez egy jó rajthely" - próbált meg örülni a kevésnek is.

Rá jellemzően a hitét persze nem veszítette el, és pozitív maradt: "Nem aggódom, és nem demotivál, mert tudom, hogy a dolgok pillanatok alatt megváltozhatnak. A szombati öröm könnyen vasárnapi szomorúságba fordulhat".

Csakhogy már ő is úgy látja, hogy egy dolog segíthet neki legyőzni a Red Bullt, a szerencse.

"Amint lehet, meg kell előznünk a McLareneket, és nyomás alá kell helyeznünk a Red Bullt, kivárni, amíg hibáznak egy kicsit. Problémájuk lesz a kerékcserénél, lerobban a kocsijuk vagy ilyesmi. Ha elmennek a rajtnál, és könnyű versenyük lesz, az nagyon rossz hír nekünk."

Alonso hetek óta rugdossa a Ferrarit, hogy csináljanak neki jobb autót. Az istállófőnök azt mondta, azért maradtak le, mert rosszul működik a szélcsatornájuk, és a fejlesztések pontatlanok lettek. A versenyző Indiára kapott egy kevés fejlesztést, elárulta, hamarosan újabbak érkeznek.

Miután a fentieket Alonso elmondta Új-Delhiben, néhány órával később teljesen máshogy nyilatkozott vb-esélyeiről. Az Autosport azt kérdezte tőle, nem érzi-e úgy, hogy a vb-cím kicsúszik a kezei közül?

"Egyáltalán nem. Egyre nagyobb a kihívás, de 100 százalékig biztos vagyok benne, hogy harcolni fogunk ezért a világbajnokságért, és meg is fogjuk nyerni. Azt hiszem, képesek leszünk itt jó versenyre. Úgy gondolom, hogy értékes pontokat szerezhetünk, remélhetőleg többet is, mint Seb. Az elsődleges cél, hogy előtte végezzünk holnap, és van is erre esélyünk."

Vettel száguld, az utóbbi három futamot megnyerte. A zseniális Newey a szezon végére rakta rendbe a kocsit, és az ő gépével nyerte a bajnok tavaly és azelőtt a vb-t. Neweynak a McLarennel is van két világbajnoki címe a 90-es évek végéről Hakkinennel és a Williamsszel is négy, szintén a kilencvenesekből. Ő az egyetlen, aki tervezőként három istállóval is bajnok lett. És még mindig csak 53 éves.