Amiről Alonso álmodhat

2012.11.01. 18:30

Van pár módja, hogyan nyerhet idén világbajnokságot Fernando Alonso, aki jelenleg nincs túl kedvező helyzetben Sebastian Vettellel szemben. Ugyan csak 13 ponttal van lemaradva, ám a hétvégi abu-dzabi futam nem a kedvence, és riválisa négyes nyerőben van. Hat éve nem nyert vb-t, akkor a mostanihoz hasonló párharcban volt Michael Schumacherrel.

Az utolsó előtti futamra, Szuzukába 116-116 ponttal érkeztek, ők ketten voltak a legjobbak, elméletileg nem dőlhetett volna még el a világbajnokság. Rendben ment is a futam a 36. körig: Schumacher magabiztosan vezetett Alonso előtt, úgy tűnt, nyer, és az akkori rendszer szerint két pont előnnyel megy majd a szezonzáróra, Brazíliába. Vagyis minden nyitott marad.

A Ferrari-motor viszont a pálya középső részén hirtelen elfüstölt, Alonso könnyedén befutott az élen, és tíz pont előnyt szerzett az utolsó GP-re - vagyis csak akkor veszíthetett, ha kiesik, és Schumacher nyer Sao Paulóban.

Simán célba ért, ráadásul a német már az első körökben összekoccant Fisichellával, defektet kapott, így esélye sem volt a győzelemre.

 
2006., Szuzuka, Alonso elhúz Schumacher lerobbant Ferrarija mellett

Vettel ellen most hasonlóban reménykedhet a spanyol, amint azt Indiában el is árulta: "Hátha hibáznak a boxban vagy lerobbannak, ilyesmi". Új-Delhiben Vettellel nem, viszont a másik Red Bull-lal történt valami, Webbernél elromlott a KERS a hajrára, emiatt előzhette meg Alonso, és végezhetett a bajnok mögött másodikként.

A Red Bullnak egész évben megbízhatósági problémái voltak, Vettelnél háromszor ment tönkre a generátor, két futamon nem ért célba miatta. Abu-Dzabira újat kap, nem tudni, beválik-e.