Három felesnyin mehet el Vettel vb-je

2012.11.04. 08:52

"Frusztráló, idegesítő, olyan, amire nincs magyarázat" - értékelte Vettel benzinproblémáját az Abu-Dzabi GP-n csapatfőnöke, Chris Horner.

Világbajnokának autóját az időmérő levezető körén kellett leállítania egy titokzatos gond miatt, aminek hatására nem maradt elég benzin a hivatalos ellenőrzéshez: 1 liter helyett 8 és fél decit tudtak leadni. A felügyelőknek így nem volt választásuk, ki kellett zárniuk Vettelt az időmérőről, ami automatikusan utolsó rajthelyet jelent. Viszont a Red Bull inkább a depórajtot választotta, így éjjel hozzányúlhattak a kocsihoz, és kideríthetik a hiba okát.

Ráadásul őrjítő lehet a tudat, hogy a szükséges mennyiség pedig a tankban maradt.

"A szabályok szerint egy litert kell szolgáltatni a kasztni megbontása nélkül. A benzin a tankban van, de nem lehet megbontani, bár csak így tudnánk kinyerni belőle. A kocsit kivettük a parc ferméből, így vasárnapra többet kell tudnunk a hibáról" - idézte az Autosport Hornert.

Vettel a pályán harmadiknak kvalifikált, egyetlen vb-ellenfele, Fernando Alonso hetediknek, de így a német utolsó, a ferraris hatodik lesz, és ledolgozhatja ponthátrányát, ami jelenleg 13 pont.

Semmi nem utalt pedig a drámára, hirtelen jött, már amikor nem is kellett gyorsan menni.

"A Renault konkrét volt, amint észrevette a hibát a levezető körben, utasított minket, hogy állítsuk le a motort. A FIA elfogadta a Renault magyarázatát a problémáról, de csak 850 millilitert tudtunk kiszedni. Szét kell szednünk a tankot, hogy megtudjuk, mi a helyzet. Nem volt gond a beöntött mennyiséggel, nem volt gond a fogyasztással, de valamilyen okból ez történt."

Az abu-dzabi futam magyar idő szerint vasárnap 14 órakor rajtol.