Alonso annyit szerencsétlenkedett, akár én

2012.11.12. 21:50

Sebastian Vettel szerint ugyanannyi jutott ki a jóból neki és vb-ellenfelének, Fernando Alonsónak idén, és aki végül bajnok lesz kettejük közül, az érdemli meg a címet.

"Ha megnézzük a szerencsétlenkedéseinket, eddig ugyanannyit kapott Fernando, mint én. Hiszek benne, hogy az lesz a világbajnok, aki legjobban megérdemli" - utalt egyaránt két-két kiesésükre a címvédő.

Alonso csak akkor nem szerzett pontot, amikor Belgiumban és Japánban az első kanyarban kiütötték. A Ferrari sosem ment tönkre alatta, mindig baleset okozta a vesztét. Vettelt ezzel szemben kétszer is az autója hagyta cserben, Valenciában ráadásul vezető helyről, de Monzában is értékes pontokat szerezhetett volna, ha nem megy tönkre újfent a generátora.

"Az utóbbi futamok összejöttek, de ha az egész évet nézzük, voltak incidensek, amiket elkerültünk volna, illetve kiesések technikai okokból. Kijutott nekünk, és remélem, ezzel ennyi is volt ezekből. Igen nehéz ennyi futamot gond nélkül teljesíteni. Lehetetlen az ilyesmit bekalkulálni, de fel kell készülni rá, hogy ne érjen teljes meglepetésként."

   vettaloko

A németnek egy balesete volt, Malajziában Narain Karthikeyan szárnya miatt kapott defektet, és lett a 4. helyről gumicsere miatt 11., azaz épp nem pontszerző. Abszolút elkerülhető lett volna a koccanás, ha az nincs, a +12 ponttal Vettel most nem 10, hanem 22 ponttal vezetne.

Voltak hibáik mindkettejüknek időmérőn is, ami meghatározta utána a versenyüket. Alonsónak Monzában az időmérő utolsó harmadában hibásodott meg a Ferrari hátsó futóműve, így 10.-nél nem indulhatott jobb helyről. A futamon harmadik helyre mentett.

Vettelnek legutóbb, Abu-Dzabiban akadt hasonló problémája, amikor maga és a Red Bull hibáján kívül, nem került elég benzin a tankjába, így az idő előtt elfogyott. Vettel a depóból kényszerült startolni, de innét is harmadiknak jött be.

"Kétségtelenül nagyon jó helyzetben vagyunk, és remélem, a végéig elég jók maradunk, hogy kiérdemeljük a dicsőséget" - nyilatkozta Vettel a formula1.com-on.

A hétvégén jön az utolsó előtti, Amerikai GP, majd egy hétre rá Brazíliában zárul a Forma-1. Összesen maximum 50 pontot lehet még szerezni.