Hamilton: Elvittem Nico 3. helyét, sajnálom

2013.03.25. 09:32
Nem csak a Red Bullnál volt csapatsorrendbotrány Malajziában, a Mercedesnél Ross Brawn csapatfőnök Nico Rosbergnek tiltotta meg, hogy leelőzze lassabb csapattársát, Lewis Hamiltont. Nagy különbség, hogy a német betartotta az utasítást, még ha feleselt is főnökével. Az angol kínosan érezte magát a dobogón, de mindent hamar megbeszéltek.

Hamilton harmadikként haladt Rosberg előtt, és a futam kétharmadától a német könyörgött Brawnnak, hadd menjen el. Ő viszont még akkor is a sorrend tartására utasította versenyzőit, amikor Hamiltonnak spórolnia kellett a benzinnel, és durván lassult.

Rosberg engedelmeskedett, de a célban azt üzente Brawnnak a rádión, hogy "remélem, erre majd emlékezni fogsz". Hamilton a dobogón ilyen rosszul még nem érezhette magát, el nem mosolyodott, tudta, azért van ott, mert Brawn levédte.

„Őszintén szólva, Nicónak kellene itt állnia. Gyorsabb volt az egész futamon. Keményen nyomtuk, hogy tartsuk a tempót a Red Bull-lal. Közel voltunk, de túl sok üzemanyagot használtam el. Nehéz spórolni a gumikkal is, a mai versenyen különösen az volt. Nem tudtam annyit spórolni rajtuk, mint szerettem volna, a benzinnel pedig már a verseny elejétől tartalékoltam, ezért sok időt vesztettem. Nem tudom, Rosbergnél hogyan alakultak a dolgok, de azt hiszem, ennél sokkal jobban is tudok bánni a gumikkal" - mondta Hamilton, majd Rosbergről beszélt.

„Nagyszerű csapattárs. Beszélni fogok az istállóval, és bocsánatot fogok kérni. Már mondtam Nicónak, hogy fantasztikus munkát végzett a mai versenyen. A világbajnokság állása alapján a csapat úgy gondolta, hogy az a logikus, hogy előtte maradok, de Nico okosabban vezetett, és jobban kézben tartotta a dolgokat, mint én".

Később a sajtótájékoztatón hozzátette: "Előfordulhat-e, hogy a jövőben majd visszaadom neki ezt? Valószínűleg igen".

  hamberg

A negyedik helyen zárt Rosberg higgadtan nyilatkozott. "Csapatmunka volt a verseny, és tiszteletben tartottam a döntést. Fontos nap a mai, mert kemény éveink voltak. Harmadikként és negyedikként végeztünk, miközben a Red Bullokkal harcoltunk. Ez egy igazi mérföldkő. Teljesen érthető, hogy a csapat azt kérte tőlünk, hogy érjünk be biztonságosan. Ha én lettem volna Lewis előtt, ugyanezt a döntést hozták volna" - értékelt Rosberg.

Hamilton ugye azt mondta, boldogan viszonozza a szívességet Rosbergnek, de szerinte erre nem lesz szükség. „Kedves tőle, de nem hiszem, hogy tartozik nekem. A Mercédesért versenyzek, meg azokért, akik mindent beleadtak, hogy jó legyen az autó. Fantasztikus munkát végeztek. Eljön majd az az idő is, amikor én állok a pódiumon".

A Mercinél szinte azonnal tisztázták a helyzetet, állítják, a probléma megszűnt, ha volt egyáltalán.

"Csapatértekezletet tartottunk, és mindenki fantasztikus volt" - árulta el Hamilton.

"Kemény történet ez, de megértem a csapat álláspontját, azonnal megértettem. Természetesen előzni akartam, és menni a Red Bullok után, kíváncsi voltam, mire vagyunk képesek" - mondta Rosberg.

A Red Bullnál Webber-Vettel-sorrendben akarták befuttatni a pilótakettőst, de a világbajnok ellenszegült, és megelőzte az ausztrált. Megnyerte a versenyt, és utána bocsánatot kért fegyelmezetlenségéért.