A Mercedes megúszta a pirellis tesztbalhét

2013.06.21. 13:48

Megúszta egyszerű figyelmeztetéssel, illetve nem vehet részt a júliusi fiatal pilóták tesztjén a Mercedes a pirellis tesztbotránya miatt. Az információ Jonathan Noble vezető Autosport-újságíró twitteréről származott, de szinte nyomban hivatalosan megerősítette a FIA is.

Pénteken egész nap tárgyalták az ügyet, a Mercedes vétke az volt, hogy idei autójával tesztelt a Pirellinek, ami a sportkódex szerint szabálytalan, állította a FIA. Az istálló ügyvédei viszont pontos szövegértelmezéssel bebizonyították, hogy a csapat nem követett el semmit, amikor a 2013-as, és nem legalább két évvel korábbi autóját vitte a gyakorlásra.

A szabály szövege ugyanis úgy hangzik, hogy Forma-1-es induló nem szervezhet tesztet szezon közben, ám ezt a Pirelli szervezte, ami nem Forma-1-es induló, így a Mercedes fifikás akciójába végül nem tudtak jelentősen belekötni. A FIA ítélete szerint hivatalosan vétettek az előírások ellen, ám a szankció ennek ellentmond.

A 3 napos, 1000 kilométeres gyakorlással a Merci nagy előnyt szerzett a többiekkel szemben, pontosabban faraghatott nem kis hátrányából. A csapat autói ették a gumikat a futamokon, ezért hiába nyerték meg a párkörös időmérőt, hamar visszaestek versenyen. A teszt után egy héttel Nico Rosberg máris győzött Monacóban, igaz a városi aszfalt terheli meg legkevésbé a Pirelliket, majd két hét múlva Lewis Hamilton lett szoros harmadik Montrealban, ami viszont már keményen gumikoptató pálya. Problémájuk nem oldódott meg teljesen, de szemmel láthatóan közelebb kerültek a megoldáshoz.

A tárgyaláson az előnyszerzés viszont elméletileg nem számított, a FIA csak azt vizsgálta, megszegték-e a szabályokat, vagy sem. Utólag aztán mégis azzal indokolta a szervezet - a jelképes - büntetést, hogy a Mercedes előnyhöz jutott tettéből.

A fialatpilóta-teszt júliusban lesz, Silverstone-ban, és az istállók állandó versenyzői nem vezethetnek rajta, csak feltörekvő tehetségek. Három napig lehet majd gyakorolni, így végülis a Merci most időben elveszíti, amit a május közepi Pirelli-tesztjével megnyert. A haszna viszont megmarad, kamatostul, mert két hónappal korábban Rosberggel és Hamiltonnal körözhetett.

A szintén vádolt Pirelli is figyelmeztetést kapott a Nemzetközi Autós Szövetségtől (FIA), de ez is olyan büntetés, mintha nem is lenne.

Az ügynek valójában két konkrét vesztese van: Sam Bird és Daniel Juncadella, a Mercedes tesztelői, akik a fiatalokkal mehettek volna, ám így csak nézhetik társaikat.