Itt hallható Vettel furcsa motorhangja

2013.10.01. 21:08

Az olasz Autosprint magazin talált egy videót, amin állítólag hallani lehet Sebastian Vettel motorjának szokatlan szingapúri hangját. A sztorit, miszerint a Red Bull valamit trükközik a világbajnok motorjával, Giancarlo Minardi excsapatfőnök, rutinos F1-es róka hozta a hétvégén, mivel kint volt a futamon, és élőben feltűnt neki, hogy a német kocsija máshogy szól, mint a többieké.

A zaj a már rég betiltott kipörgésgátló hatására hasonlít, de biztosan nem az, mert nem közvetlenül a kanyarból való kigyorsításkor kezdődik, hanem kicsit később. Természetesen azzal már rég le is bukott volna a Red Bull. Az Autosporint szerint is a két éve sláger befújt diffúzorhoz használt kipufogógáz-szabályzásról lehet szó, ami már szintén tilos az F1-ben, bizonyos mértékben. A dolog lényege, hogy elektronikával határozzák meg, hogyan áramlik a gáz a kipufogókból. Régebben ezzel leszorítóerőt nyertek, ami nagyobb kanyarsebességet tett lehetővé. Itt viszont Vettelnél nem a kanyarban, valamivel azután jön a szokatlan hang.

The sound of Vettel's car in Singapore 2013

Az is lehet viszont, és ez a valószínűbb, hogy más trükköt eszelt ki a Renault az RBR-rel, illetve az is, hogy Vettel csak másképp ment rá a kerékvetőre, mint a többiek, és azt halljuk, bár ez bizarr lenne - sajnos igazából összehasonlítási alapunk nincs, mert Vettel után a többi autó közvetlenül egymás után jön, így összemosódnak a hangok. Meglátjuk, a videó feltűnése után lesz-e folytatása a történetnek.

(Vettel az első autó, és egy krekegős hangra kell figyelni, miután eltávolodott a sikántól.)