Miféle autó volt ez?

2013.10.06. 14:37

Mark Webber idén sem tudta befejezni a Koreai Nagydíjat, ám míg tavaly a komoly eső miatt nagyon vizes pálya, addig idén a Force India versenyzője, Ardian Sutil és a sors tehetett erről.

Sutil pontosan ott pördült meg, ahol a rajt után Felipe Massa a Ferrarival, a brazil nem tett komolyabb kárt senkiben, a német gépe igen: autója hátuljával eltalálta Webbert, aki lehajtott a pályáról, majd szinte azonnal meg is állt, miután lángra kapott alatta az RB9-es.

Adrian Sutil NO NO NO NO NO Korean Grand Prix 2013

Az ausztrál nem siette el, hogy kipattanjon az égő Red Bullból, biztonságos helyen tette le, hogy minél közelebb legyen a tűzoltókhoz. Mint kiderült, olaj folyt a kipufogóra a baleset miatt, ez lobbant be, és a lángok akkorák voltak, hogy a FIA jobbnak látta, hogy tűzoltóautót küldjön a helyszínre. Ez okozta a futam legfurcsább jelenetét: a terepjáró ugyanis a biztonsági kocsi előtt ment a pályára, és feltűnt a versenyt vezető Sebastian Vettel előtt. A bajnok lelassított, és mivel azonnal sárga zászlóval jeleztek, rájött, hogy safety car-fázis következik, ám egy ideig a biztonsági autó helyett a tűzoltójármű vezette a mezőnyt.

Korean GP 2013 f1 gp de Corea redbull de weber en llamas

Webber először úgy gondolta, a KERS gyulladhatott ki, ám tévedett, a lényeg persze, hogy sikerült mindent eloltani, még ha az RBR rendesen le is égett. „A tűz nagyon gyorsan erősödött, szerencse, hogy közel volt a segítség. Minél közelebb akartam menni a tűzoltóautóhoz, de mielőbb ki is akartam szállni. Megpróbáltam a kocsiban lévő poroltóval megfékezni a tüzet, de nem sikerült” - mondta az izgalmakról az ausztrál.

Grand Prix of South Korea 6 october 2013 Jeep on the racetrack

Az FIA kivizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy minden terv szerint zajlott, csak azzal nem számoltak, hogy a tűzoltó hamarabb ér a pályára, mint a safety car. Mivel viszont a pályabírók fehér zászlóval jelezték, hogy egy lassabb jármű van a pályán, ez is szabályos volt.