Furcsa a csapatfőnökök pilótatoplistája

2013.12.12. 15:16 Módosítva: 2015.05.09. 01:55

Az Autosport évek óta megkérdezi a csapatfőnököket a szezon végén, hogy szerintük ki volt az év 10 legjobb pilótája. Idén 11 főnök adott le anonim és titkos listát a legjobbakat a vb-rendszerben pontozva (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1).

Nem meglepő, hogy Sebastian Vettel nyert, ami viszont utána jön, már vitatható. Tavaly, amikor szintén Vettel lett a bajnok, és Alonso a második, a spanyolt a német elé, elsőnek tették a menedzserek, most a ferraris a pályán és náluk is másodikként végzett - annak ellenére, hogy második féléve pocsék volt: Massa 8-ból ötször megverte időmérőn, ezeken a versenyeken ötször a dobogóról is lemaradt.

Harmadik a listán Kimi Raikkönen, bár az utolsó két futamon el sem indult. Addig viszont simán tartotta a harmadik helyet a világbajnokságban, végül ötödik lett, de csak 16 ponttal maradt el a harmadik Mark Webbertől. Az istállóvezetők ez alapján értékelhették nagyra teljesítményét.

Lewis Hamilton negyedik, Nico Rosberg ötödik helye akár fordítva is lehetne: az angol előrébb végzett a pontversenyben, a német viszont kétszer nyert, Hamilton egyszer.

Romain Grosjean nem nyert, a vb-t 51 ponttal csapattársa, Raikkönen mögött fejezte be, pedig az összes versenyen indult, így nehéz elhinni, hogy jobb lett volna, mint a csak hetediknek rangsorolt Nico Hülkenberg.

A sauberest sokszor dicsértük már és sokszor értetlenkedtünk, miért nem kell topcsapatnak, most újra ezt tesszük. Első féléve tényleg gyenge volt, de a másodikban az utolsó 8 futamból hatszor pontot szerzett, versenyben volt a Mercedesszel és a Ferrarival, volt, hogy eléjük kvalifikált és előfordult, hogy a futamon is verte őket. Mégis csak egy poszttal előzi a mezőny legjobb gépével induló Webbert, és kettővel az öt éve legpocsékabb szezonját produkáló Jenson Buttont.

Az meg teljes talány, hogy Felipe Massa mit keres a top10-ben.

2013 a csapatfőnökök szerint

1 Sebastian Vettel   248 pont
 2 Fernando Alonso    213
 3 Kimi Raikkonen     158
 4 Lewis Hamilton     117
 5 Nico Rosberg       95
 6 Romain Grosjean    76
 7 Nico Hulkenberg    68
 8 Mark Webber          66
 9 Jenson Button      24
10 Felipe Massa       14

Hol van például Daniel Ricciardo, akit leszerződtetett a Red Bull? Tényleg nem volt kiváló, de hogy a tízbe ne férjen be? Valterri Bottas, aki az übergyenge Williamsszel is megmutatta néha, mire lenne képes, és harmadiknak kvalifikált Kanadában, Amerikában pedig nyolcaddiként ért célba? Jules Bianchit nehéz megítélni, mert a Marussiával a pontszerzésre sem lehetett esélye, de borítékolható, hogy Button, Massa és Webberer edményeit azokkal a kocsikkal simán hozta volna.

Nem véletlen, hogy nem is adta a nevét senki ehhez a listához.