A Merci letiltja a McLarent a Honda miatt

2014.02.10. 13:53

Tavaly vált nyilvánossá, hogy a McLaren 20 szezonnyi együttműködés után szakít a Mercedesszel, és 2015-től újra Honda-motorokat használ. A felek tagadták, hogy mindez negatívan befolyásolná 2014-es idényüket, ám most, úgy tűnik, mégis ez a helyzet: a Mercedes már nem nézi jó szemmel, hogy mostani kliense alig egy év múlva az egyik ellenfél motorjára vált.

"Semmiképp nem ideális helyzet, hogy az egyik riválisunkhoz pártolnak. De még korán van, és közös célunk, hogy a motort erőssé és megbízhatóvá fejlesszük. Rövid távon megosztjuk az információkat, de aztán a szezon folyamán majd meglátjuk, hogy alakul a napi kapcsolatunk. Nyilvánvalóan változhat, végülis a pályán riválisok vagyunk" - mondta Toto Wolff Mercedes-igazgató az Autosportnak.

Az újság tudni véli, hogy a Mercinél már most korlátozzák a mclarenes mérnökök hozzáférését bizonyos információkhoz, amik a Hondának is hasznosak lehetnek, és semmi garancia rá, hogy nem jutnak el a japánokhoz, ha az angol szakemberek hozzájutnak.

"Sok adatot meg lehet osztani, hogy fejlesszük a motort, de sok van, amit nem szeretnénk, ha a tudomásukra jutna, mivel a Hondával folytatják" - emelte ki Wolff.

A Mercedes új turbómotorja tűnik a legjobbnak a jelenlegi három márkából: a Ferrari enyhén, a Renault nagyon le lehet maradva mögötte. A Honda még csak próbapadon járatja a motorját, ami legelőbb a szezon után kerülhet a McLaren-kasztniba.

A McLaren-Honda az F1-történet egyik legendás autója, 1988 és 1991 között zsinórban négy pilóta- és négy konstruktőr-vb-t nyert, az elsőt ráadásul turbóval.

Mercedesre 1995-ben váltott a McLaren, három pilóta-vb-t szereztek, legutóbb 2008-ban. A konstruktőrök között egyszer győztek, 1998-ban.