Őrület: véletlenül egy körrel előbb intették le a kínai F1-futamot

2014.04.20. 14:49

Egy körrel korábban, az 55. végén intették le a Kínai Nagydíjat, így a végeredmény a két körrel korábbi lett. Nem tudni, miért, minden bizonnyal véletlenül lengették előbb a kockás zászlót Lewis Hamiltonnak, és egy furcsa szabály miatt a mezőnyt az 54. kör utáni állás alapján rangsorolták.

A szabálykönyv ugyanis kimondja, hogy ha a versenytáv vége előtt intik le a futamot, akkor az egy körrel korábbi állás jelenti a végeredményt. Ugyanaz van, mint a piros zászlós leállításnál, akkor sem az adott kör, hanem az eggyel korábbi számít véglegesnek.

"Felpillantottam, és megláttam a kockás zászlót. Meglepődtem, a boxutca falán senki nem várt ünnepelni, így mentem még egy kört" - nyilatkozta a győztes.

A versenyigazgató mázlija, hogy az utolsó körökben nem volt előzés a pontszerző helyeken, mindössze a 17. és a 18. pozíció gazdája cserélődött Kobajasi és Bianchi között.

Hasonló furcsaság közel tíz évvel ezelőtt, a Brazil GP-n fordult elő, amikor Pelé elfelejtette leinteni a győztest. Akkor persze lefutották a távot, és rendben rangsorolták a mezőnyt.