Lauda Hamiltont kritizálja

2014.05.26. 15:54 Módosítva: 2015.05.03. 01:20

Nincs elragadtatva Niki Lauda, a mercedes egyik fő csapatvezetője Lewis Hamilton monacói viselkedésétől. Az angol azért sértődött meg, mert mercis csapattársa, Nico Rosberg hibájából neki esélye sem lehetett az első rajthely megszerzésére, ami így a németé lett, és az utcai pályán másnap simán nyert is a legjobb pozícióból rajtolva - ahogy azt a rajtelsők hatodik éve teszik Monte Carlóban.

"Normális, hogy Lewis nem örül a második helynek, de el kell fogadnia, hogy valaki más gyorsabb volt. Egyszerű dolog ez. Ami nekem nem tetszett, és meg is mondom neki, az az, hogy ha a dobogón állsz, de nem köszöntöd a csapattársad, az helytelen" - idézte az Autosport a korábbi háromszoros világbajnokot.

Az osztrák nagyon magabiztosan mondta, hogy Rosberg gyorsabb volt, miközben az időmérőig Hamilton az edzéseken pénteken és szombaton is jobb időt futott csapattársánál. És abban az időmérőkörében is jobban állt két tizeddel, amit meg kellett szakítania Rosberg kicsúszása miatt.

Lauda kifejtette, hogy a márkanevet félti: "Nem azért mondom mindezt, mert olyan jól nevelt lennék, hanem a Mercedes, mint márka szempontjából. Kezdek aggódni emiatt, bár könnyű erre megoldást találni".

Hamilton és Rosberg éles csatában van a világbajnokságért, most utóbbi vezet, négy ponttal. Ahhoz, hogy ne közülük kerüljön ki a vb-győztes, olyan csapatszintű összeomlás, illetve egy másik istállótól feltámadás kellene, amit még nem látott a Forma-1. A Mercedes valójában választhat, hogy melyik versenyzője legyen a bajnok, akkora a fölényük, hogy a riválisoktól nem kell tartaniuk.

Lauda tudja is, mi folyik Hamiltonék között, mert maga is volt hasonló helyzetben. 1984-ben és 85-ben Alain Prost csapattársa volt a McLarennél, mindkét szezonban domináltak. 84-ben Lauda lett a világbajnok, mindössze fél pont előnnyel, 85-ben Prost.

"Ugyanilyen helyzetben voltam Prosttal, gyűlöltem a srácot, de legalább köszöntem neki. Vannak szabályok, amiket betartathatok, mert beszélem a pilóták nyelvét, megértenek engem, kedvelnek engem, vagyis nem lesz probléma velük" - gondolja Lauda.

A kanadai versenyig 10 nap van hátra, azt mondja, ennyi idő alatt ő mindent félreértésre talál megoldást közöttük. "Beszéltem a versenyzőkkel a futam előtt is, és még nem végeztem. Megértem a véleményüket, várok két-három napot, de még Kanada előtt megoldjuk a dolgot. Leülök velük újra, mint mindig. Engem hívnak, ha valami problémájuk van, meg fog oldódni a történet."

Közben azért kiderült, Monaco csak a robbanás volt, Hamilton és Rosberg között már két hónappal ezelőtt elkezdett romlani a viszony.