F1: Itt vannak a jövő évi szabályváltozások

2014.12.04. 11:22

Semmi nem változik drámaian jövőre a Forma-1-ben, de jópár területen kisebb módosításokat fogadott el szerdán a Motorsport Világtanács, főleg a sportszabályok területén.

Virtuális safety car

A virtuális biztonsági kocsiról már többször írtunk, jövőre életbe lép olyan dupla sárga zászlós helyzetekben, amikor a versenyigazgató úgy ítéli meg, nincs szükség safety car-ra, de pályamunkások/pilóták veszélyben lehetnek. (Pont ilyen volt a Bianchi-baleset, amikor a pilóta sérült meg.)

A továbbiakban ezekben az esetekben a versenyzőknek annyira kell lelassítaniuk, hogy egy megbecsült időnél gyorsabban ne teljesíthessék a kört, illetve a kör bizonyos részét. A VSC alatt a versenyigazgató kapcsolatban lesz a csapatokkal, illetve a pilótákkal, tudatják velük, mennyire kell lelassítaniuk. Fontos, hogy túl lassan sem mehetnek. Kereket cserélni lehet, de a pályán előzni nem. (Taktikai szempontból ez kis mértékben befolyásolhatja a futamokat, hogy mennyire, az majd élesben derül ki.)

A verseny félbeszakítása/lelállítása

Többévtizedes szabály volt, hogy piros zászló esetén az autók a rajtrácson sorakoznak fel a pillanatnyi állás sorrendjében, a továbbiakban viszont a boxutcában kell libasorba állniuk.

Pályán maradt csapattagok

Jövőre, ha a rajt, illetve a 15 másodperces jelzés előtt még a rajtrácson marad valaki az autó körül, az adott kocsinak a felvezető kör végén a depóba kell jönnie, és onnan startolnia. Ha ezt nem teszi meg, 10 másodperces stop&go büntetést kap a futamon.

Motorbüntetések

Idén ha valaki valamelyik alkatrész cseréjéért kapott x rajthelyet, de abból csak y-nyit tudott letölteni, a maradékot átvitte a következő futamra. A továbbiakban a maradékot időbüntetés formájában kell letölteni. 1-5, 6-10, 11-20, illetve 20 rajthely fölött különböző hosszúságú időbüntetéseket oszthat ki a FIA, ezeket a futamon kell letölteni.

Időbüntetések

Az idén bemutatott ötmásodperces - kerékcserés boxkiállás előtt/után - is letölthető büntetés mellé jön a tízmásodperces is.

Veszélyes kiengedés (Unsafe release)

10 másodperces stop&go büntetéssel sújtják a továbbiakban a veszélyesen a boxból elengedett autót, illetve pilótáját. Ha ezt nem teljesíti, ezen felül további büntetésekre számíthat.

Technikai szabályok

Az autók tömege az eddigi, benzin nélküli, minimális 701 kilóról 702 kilogrammra emelkedik.