Jenő
-2 °C
6 °C

F1: Itt vannak a jövő évi szabályváltozások

2014.12.04. 11:22

Semmi nem változik drámaian jövőre a Forma-1-ben, de jópár területen kisebb módosításokat fogadott el szerdán a Motorsport Világtanács, főleg a sportszabályok területén.

Virtuális safety car

A virtuális biztonsági kocsiról már többször írtunk, jövőre életbe lép olyan dupla sárga zászlós helyzetekben, amikor a versenyigazgató úgy ítéli meg, nincs szükség safety car-ra, de pályamunkások/pilóták veszélyben lehetnek. (Pont ilyen volt a Bianchi-baleset, amikor a pilóta sérült meg.)

A továbbiakban ezekben az esetekben a versenyzőknek annyira kell lelassítaniuk, hogy egy megbecsült időnél gyorsabban ne teljesíthessék a kört, illetve a kör bizonyos részét. A VSC alatt a versenyigazgató kapcsolatban lesz a csapatokkal, illetve a pilótákkal, tudatják velük, mennyire kell lelassítaniuk. Fontos, hogy túl lassan sem mehetnek. Kereket cserélni lehet, de a pályán előzni nem. (Taktikai szempontból ez kis mértékben befolyásolhatja a futamokat, hogy mennyire, az majd élesben derül ki.)

A verseny félbeszakítása/lelállítása

Többévtizedes szabály volt, hogy piros zászló esetén az autók a rajtrácson sorakoznak fel a pillanatnyi állás sorrendjében, a továbbiakban viszont a boxutcában kell libasorba állniuk.

Pályán maradt csapattagok

Jövőre, ha a rajt, illetve a 15 másodperces jelzés előtt még a rajtrácson marad valaki az autó körül, az adott kocsinak a felvezető kör végén a depóba kell jönnie, és onnan startolnia. Ha ezt nem teszi meg, 10 másodperces stop&go büntetést kap a futamon.

Motorbüntetések

Idén ha valaki valamelyik alkatrész cseréjéért kapott x rajthelyet, de abból csak y-nyit tudott letölteni, a maradékot átvitte a következő futamra. A továbbiakban a maradékot időbüntetés formájában kell letölteni. 1-5, 6-10, 11-20, illetve 20 rajthely fölött különböző hosszúságú időbüntetéseket oszthat ki a FIA, ezeket a futamon kell letölteni.

Időbüntetések

Az idén bemutatott ötmásodperces - kerékcserés boxkiállás előtt/után - is letölthető büntetés mellé jön a tízmásodperces is.

Veszélyes kiengedés (Unsafe release)

10 másodperces stop&go büntetéssel sújtják a továbbiakban a veszélyesen a boxból elengedett autót, illetve pilótáját. Ha ezt nem teljesíti, ezen felül további büntetésekre számíthat.

Technikai szabályok

Az autók tömege az eddigi, benzin nélküli, minimális 701 kilóról 702 kilogrammra emelkedik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?