Ricciardo kínos magyarázkodásba keveredett

2015.02.20. 11:25

Továbbra is akadozik a Renault motor, a barcelonai teszt első napján délig nem lehetett vele kihajtani, és pénteken is megállt az autó Daniel Ricciardo alatt már a boxutca végén, amikor először ki akart menni a pályára. Bár csütörtökön és másnap is sikerült megjavítani, másodszor igen gyorsan, csak kisebb gond lehetett vele, a motor nem olyan, amilyennek lennie kellene. És ezt már Ricciardo is elismerte.

"Még mindig finomhangoljuk a kocsit, nem tartunk ott a motorral, ahol szeretnénk, és még nem is olyan jól vezethető a gép, mint kellene. Persze nem is hittük, hogy már készen leszünk, tudtuk, hogy idő kell neki, vagyis nagyjából ott tartunk, ahol gondoltuk" - ezt mondta Ricciardo, többek között az Autosport.com-nak is. Amint látjuk, nem kis ellentmondásba keveredett, az elején még nem ott tartunk, a gondolatsor végére már ott tartunk, vagyis az egész nem más, mint magyarázkodás, a motorgyártó mentegetése.

Az ausztrál azért őszinte maradt, és a hivatali optimizmust utolsó szavaiban a realitás váltotta fel: "Páran előttünk vannak, de Melbourne-re rendben leszünk. A nagyobb problémákat már megoldottuk, most már legalább nem kell motort cserélnünk, mint Jerezben, azaz fejlődünk".

Hasonlóan őszinte volt az ellenfelekkel kapcsolatban is, akik közül a Ferrari csütörtökön is odatette magát. Kimi Raikkönen lassabb, közepes gumin maradt el éppcsak a lotusos Maldonadótól - aki lágyon ment -, problémamentesen futott a kocsija egész nap.

"A Ferrari nagyon keménynek tűnik - mondta Ricciardo, aki szintén lágyon vezetett a teszt hajrájában, és harmadik lett a finn mögött. Gyorsan közölték vele a gumijaik közötti különbséget, Ricciardo értékelte is: "Akkor (a Ferrari ideje) tényleg igen jó. A Mercivel együtt ők diktálják most a tempót".

A Renault-turbóval folyamatosan gondok vannak egy évvel ezelőtti bemutatása óta. Bár három versenyt meg tudtak nyerni tavaly Ricciardóval és a Red Bull-lal, az kevéssé az ő érdemük, inkább a csapaté és a versenyzőé. Idén újra nehezen indulnak be, és a hét elején már el is mondták, nem is 2015-re, hanem már 2016-ra terveznek, ugyanis akkora a lemaradásuk, hogy nem bíznak benne, hogy ebben a szezonban be tudják hozni.