Valami nem stimmel az Alonso-balesettel

2015.02.23. 13:52

A német és a spanyol sajtó is azt feltételezi, hogy nem egyszerű balesetben sérült meg Fernando Alonso vasárnap, a barcelonai teszten. A Marca és az Auto Motor und Sport is Sebastian Vettel véleményéből indul ki, aki állítja, hogy a spanyol lassan ment a balesetnél, és igen furcsán hagyta el a pályát.

Úgy tudni, tényleg csak 150 körüli tempóban ment le az aszfaltról, miközben abban a nagyon gyors jobbkanyarban 230 körül szoktak menni. Ennek is betudható, hogy a McLaren-Honda szinte egyáltalán nem tört össze, csak az első szárny esett le róla.

A Marcának van saját fotója a baleset pillanatáról, eszerint Alonso sokáig a fallal párhuzamosan haladt, többször is lekoccolta azt. "Nem úgy nézett ki, mint egy átlagos baleset" - mondta Vettel, aki a mclarenes mögött haladt a bukás pillanatában.

Egy fotós állítja, Alonso feje már az ütközés előtt oldalra volt dőlve, és kis ideig úgy is maradt, amikor a kocsi megállt. A Bild egyenesen azt feltételezi, hogy Alonsót áramütés érte, de erre semmi bizonyíték nincs. Valószínűleg arra alapozzák ezt a konspirációs teóriát, hogy a Honda-motorrendszerben csütörtök óta probléma volt az energiavisszanyerővel, és többször is félbe kellett miatta szakítani a körözést. Egy szeleppel volt gond, amit vagy szombaton, vagy vasárnap cseréltek ki egy újra. Másrészt, bár az autó alig sérült meg, a McLaren azonnal összepakolt, kihagyta a teljes délutánt.

Alonso féknyoma a fal felé mutat, még bőven a kanyarban
Alonso féknyoma a fal felé mutat, még bőven a kanyarban

Nagyon érdekes képeket készítettek az olasz Omnicorse újságírói, akik este lefotózták Alonso guminyomait a pályán. Erről kiderül, hogy nem is a kanyar kijáratánál csúszott le, hanem bent, a kanyar közepén, ami egészen furcsa. Ha ki is tör a gép, innen kívülre szoktak menni az autók, míg Alonso befelé húzott, egyenesen a falnak. Nem ment viszont annak neki kvázi frontálisan, hanem annyit sikerült korrigálnia, hogy párhuzamba hozza a kocsit vele, legalábbis a nyomok ezt mutatják.

Messze volt még a kanyar kijárata
Messze volt még a kanyar kijárata

Olyan az egész, mintha Alonso kanyarodott volna tovább, miközben az aszfalt már kezd kiegyenesedni, mintha nem figyelt volna oda. Pontosan ez látszik az alábbi ábrán, amit spanyol újságírók készíthettek. 

A legközelebbi fotós képei alapján rekonstruált eseménysor
A legközelebbi fotós képei alapján rekonstruált eseménysor

A jerezi teszen a Toro Rosso-versenyző Danyiil Kvjattal, az elmúlt években Pastor Maldonadóval történt meg, hogy a kormányon babrált, azért ment le az útról.

Alonso agyrázkódást kapott a balesetnél, már az autóból sem tudott kiszállni, és a vasárnap éjszakát kórházban töltötte megfigyelés alatt, az intenzív osztályon. A CT- és az MRI-vizsgálat negatív lett, de a BBC hétfő délben azt írta, további ellenőrzéseknek vetik alá, attól függően engedik ki, hogy ezek milyen eredményt hoznak. Állítólag ez normális eljárás - az intenzív is -, és egyelőre nem találtak nála semmi rendelleneset.

Alonsót mentőhelikopter vitte el a baleset helyszínéről
Alonsót mentőhelikopter vitte el a baleset helyszínéről
Fotó: Mark Thompson

A McLaren és Alonso menedzsere cáfolja, hogy bármi kirívó is történt volna. A csapatigazgató Eric Boullier azt mondta az Autosport.com-nak, hogy általános bukás volt, csak túl sokáig tartott volna átvizsgálni a kocsit, így aztán Jenson Buttont sem ültették be vasárnap. (Bár az angol volt beosztva délutánra.)

Luis Garcia Abad, a kétszeres bajnok tanácsadója a szelet okolja a karambolért, ami erős volt és hirtelen hullámokban jött. Alonso után nem sokkal Carlos Sainz Jr is kicsúszott ugyanott a Toro Rosso-Renault-val, állítja, a szél miatt. Garcia Abad szerint Alonso ellenkormányzott és fékezett, amikor elvesztette a gépet, és cáfolta, hogy ne lett volna magánál az ütközés előtti pillanatokban.

Könnyen lehet az is, hogy Alonso mindössze elővigyázatosabb az átlagnál. 2012-ben, az Abu-Dzabi GP-n egy ugratásnál megütötte a hátát, és azonnal tüzetesen kivizsgáltatták, míg Kimi Raikkönen korábban egy még nagyobb becsapódás után csak a kötelező rutinellenőrzésre ment el.

UPDATE: A McLaren hétfő délután fél ötkor közleményt adott ki, amelyben megerősíti, hogy az autóval semmilyen probléma nem volt, az áramütéses elmélettől pedig elhatárolja magát. A balesetet szerintük az okozta, hogy - valószínűleg egy hirtelen széllökés miatt - Alonso lefutott a külső íven lefektetett műfűre, amin a kocsi megcsúszott, és irányíthatatlanná vált. A kétszeres bajnok fékezett, visszakapcsolt, de nem tudta elkerülni a kontaktot a belső fallal, ami mellett még 15 másodpercet ment, mielőtt megállt volna. A gép felfüggesztései és a szárnya sérültek a karambolban. Alonso egyre jobban van, a kórházban lábadozik, beszélget a családtagjaival és az ismerőseivel, csak azért kell még benttartani, hogy a helikopteres szállítással járó leszedálás utóhatásait kipihenje. Az istálló a napokban határoz majd arról, hogy beülhet-e a spanyol a csütörtökön kezdődő utolsó tesztre, ami vasárnapig tart Barcelonában.