Kimi: Sose voltam ilyen boldog, de a Ferrari dönt

2015.04.16. 18:42

A hét közepén már arról írt a Gazzetta dello Sport, hogy Kimi Raikkönen évvégén lejáró szerződése ellenére is még egy évet maradhat a Ferrarinál, ám Bahreinben, a hétvégi futam helyszínén nyilatkozó finn annyira nem biztos ebben. Amiben biztos, hogy jól érzi magát, és folytatná.

"Azt kell mondanom, amikor régebben voltam a Ferrarinál, akkor is jó volt a hangulat. De az idei a legjobb, amit valaha tapasztaltam, minden istállómat beleértve. Ahogy a csapat együtt dolgozik, ahogy az emberek segítik egymást, amilyen az atmoszféra, és egyáltalán, ahogy mennek a dolgok. Ez mindent elmond. Nagyon jól érzem magam itt" - beszélt az idillről, ám amikor megkérdezték 2016-ról, már nem volt ennyire egyértelmű.

"A csapat dönt. Kérdezzék őket. Idővel kiderül, mi lesz. Elégedett vagyok vele, ahogy jelenleg mennek a dolgok" - válaszolta.

Raikkönen kétéves megállapodása a szezon végén kifut, de a Gazzeta szerint plusz egyéves opcióval kötötték, vagyis ha mindkét fél akarja, az simán életbe lép, és mennek tovább 2016 végéig.

Arrivabene csapatfőnök és Raikkönen
Arrivabene csapatfőnök és Raikkönen

Az Autosport megkérdezte Raikkönen csapattársát, Sebastian Vettelt is jóhaverja sorsáról, és ő még annyira sem volt konkrét, mint Raikkönen, sőt, a visszavonulására is célzott.

"Nem vagyok tisztában a szerződése részleteivel, de szerintem a saját kezében van a sorsa, ha folytatni akarja az F1-ben. Sokan érdeklődnének utána, ilyen gyors és tapasztalt emberre mindenkinek szüksége van, ha maradni akar az F1-ben. Ha nem akar, akkor abbahagyja" - mondta a német.

Mindez valami olyasmit sejtet, hogy Raikkönen közölte a Ferrarival, ő szívesen ráhúzna még egy évet, de a Ferrari nem azt felelte, hogy, jó, persze, természetesen megyünk tovább.

Raikkönent az idei autó és az új csapatfőnök, Maurizio Arrivabene menedzselési módszerei győzték meg, elképzelhető viszont, hogy az új vezető már nem az októberben 36 éves klasszissal tervez.

Van a Ferrarinak ugyanis egy nagyon tehetséges, nagyon sokra tartott, és tényleg nagyon ügyesnek tűnő tesztpilótája, Raffaele Marciello, akit tavaly év végén teszten már ki is próbáltak, meglehetősen nagy sikerrel.

És ott van még a Saubertől szerződtetett Esteban Gutierrez is, aki a Ferrari hivatalos tartalékja. Tehetséges, és rengeteg pénzt is visz az olaszokhoz, biztosan ő is sorban áll Raikkönen mögött.

Könnyen lehet, hogy köztük és Raikkönen között vacillál a főnök, mindenesetre a nyár közepéig, a július végi magyar futamig eldőlhet a sorsuk.

Az biztosnak tűnik, hogy amit Vettel mond, azaz hogy Raikkönen másik istállónál folytassa, nagyjából teljesen esélytelen. A finn csak és kizárólag topcsapathoz menne el, ami jelenleg csak a Mercedes. A Ferrari idén a második legjobb kocsi, és nem úgy néz ki, hogy visszaesne, Raikkönen 36 évesen visszalépni pedig biztosan nem fog.

Hamiltonnak ugyan még nincs szerződése a Mercivel 2016-ra, de több mint valószínűtlen, hogy Raikkönennel terveznének, ha az angollal nem sikerülne megállapodniuk.