Monza kimaradhat a Forma-1-ből

2015.06.18. 10:31

Felváltva rendezheti Monza és Imola az Olasz Nagydíjat 2017-től, árulta el Bernie Ecclestone a Gazzetta dello Sportnak. Monza szerződése 2016 végén lejár, és még nem hosszabbítottak. Sőt, Ecclestone állítja, őt nem is kereste senki a pályától, amin az F1 1950-es indulása óta csak egyszer, 1980-ban nem volt verseny.

Monza problémája, hogy nincs meg a rendezéshez szükséges pénz, amit Ecclestone cégének, a Formula-1 Managementnek (FOM) kellene kifizetni.

Imola viszont felhívta az F1-főnököt, és úgy tűnik, szívesen megtartanák az Olasz GP-t, ha nem is minden évben. Ez lenne viszont a legjobb megoldás, mert Monzával felváltva az egyik legtörténelmibb pálya sem kerülne ki véglegesen a naptárból.

"Minden áron meg akarom tartani az olasz futamot. Imola felváltva szeretné. Össze lehet hozni" - mondta Ecclestone.

Imolában 1980-ban volt először F1, abban az egyetlen évben, amikor Monzában nem. A helyzet akkoriban hasonló volt a mostanihoz: Monza biztonsági intézkedései nem voltak megfelelőek, és olyan szerződést kötöttek Ecclestone-nal, hogy felváltva rendezzenek. Ebből viszont csak egy váltás lett, 1981-től Imola elvállalta a San Marino GP-t, amit egészen 2006-ig meg is tartott.

Imola, már az átépítés után
Imola, már az átépítés után

Imola Bologna közelében fekszik, a pálya a Ferrarié, Enzo és Dino Ferrariról van elnevezve. Az öreg Ferrarinak nagy tisztelője volt Ecclestone, ezért - legalábbis azt mondta - a szíve is visszahúzná Imolába.

"Hogyan feledhetném Imolát? A szívembe zártam a helyet. Gyönyörű emlék, visszamehetnénk oda, ha Monza megállapodása kifut 2016-ban. Enzo Ferrari javasolta nekem, hogy tartsunk ott versenyt, sokat törődött vele. Jó érzés újra erről beszélni, és az alapok is megvannak."

Imolát 1995-ben erősen átépítették, miután 1994-ben itt halt meg Roland Ratzenberger és Ayrton Senna. Az eddig utolsó imolai futamot Michael Schumacher nyerte, 2006-ban.