Honda: extramotor már a Magyar Nagydíjon

2015.07.11. 09:45

A Motorsport Világtanács mexikóvárosi ülésén fontos kérdésben hozott döntést. A FIA jóváhagyta az új motorszabályt, ami alapján az F1-be frissen belépő motorszállítók eggyel több motort használhatnak egy idényben, mint a többi gyártó. A McLarennel idén visszatérő Honda visszamenőlegesen megkapta az extra erőforrást, vagyis pilótánként öt motort használhatnak az idényben büntetés nélkül. Sőt, nem kell várni a belga, vagy az olasz versenyig, már a Hungaroringen élhetnek az új szabállyal, írta a gp-live.hu.

A Honda korábban közölte, új fejlesztési terveit nagyban befolyásolhatja a FIA döntése, amely végül kedvezően alakult a gyártó számára. A korábbi szabály úgy szólt, hogy minden csapat négy motort használhat egy idényben.

Az új szabállyal megváltoztak a motor- és komponenscserékről szóló büntetési tételek is: ezentúl a maximális büntetés extra elem használatakor csak a rajtrács végére sorolás lehet. Vagyis már nem fordulhat elő olyan nevetséges eset, mint a mclarenes Jenson Buttonnal Ausztriában, amikor az angol úgy kapott 25 rajthelyes büntetést, hogy a mezőny mindössze 20 autóból áll.