Ecclestone: Az F1-et kartell irányítja, és olyan rossz, mint soha

2016.02.22. 13:17

A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone szerint a sorozat soha nem volt annyira rossz, mint most.

A 85 éves brit üzletember a Daily Mailnek nyilatkozott lesújtóan az F1-ről, aminek idei első hivatalos tesztje hétfőn kezdődött meg Barcelonában.

"Nem adnék pénzt azért, hogy a családommal megnézzek egy futamot. Kizárt." - jelentette ki Ecclestone, aki szerint az F1 mostani helyzetéért azok az emberek a felelősek, akik csak a rövid távú sikert tartják szem előtt. "Sokaknak a hosszú táv itt két-három futamot jelent" - pikírtkedett.

Szerinte a legnagyobb baj, hogy a Ferrari és a Mercedes kartellizálták a Forma-1-et, a 11-ből 8 csapatot ők ketten látnak el motorral, így azok a szabályok érvényesülnek, amiket ők akarnak. A szabályalkotásnál meg van kötve a csapatok keze, nem fognak a motorszállítójuk érdeke ellen szavazni, így arra sincs esély, hogy jövőre jelentősen változtathassanak az előírásokon. Úgy gondolja, az FIA-elnök, Jean Todt is hibás, mert mindenkinek kedvezni akar, ami lehetetlen, és így inkább nem tesz semmit a Forma-1-ért, kimarad a konfliktusokból.

A legutóbbi Motorsport Világtanács-ülésen Ecclestone és Todt felhatalmazást kapott, hogy önkényesen hozzon szabályokat, de Bernie elárulta, kollégája nem mert lépni, így ebből sem lesz semmi. Március 1-ig, azaz jövő keddig meg kellene egyezni a 2017-es szabálymódosításokról, ám ezt már Ecclestone is esélytelennek látja.

Az F1-es vb március 20-án, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik, addig e héten csütörtökig, majd jövő keddtől péntekig Barcelonában tesztelnek a csapatok.