Botrányos kudarcba fullad a szavazás a fejvédő bevezetéséről

2016.07.28. 10:01

Csütörtökön Genfben szavaz a Forma-1-es Stratégiai Csoport hat tagistállója Bernie Ecclestone F1-főnökkel és Jean Todt FIA-elnökkel a fejvédő glória bevezetéséről a 2017-es szezonra.

A szerkezetet eddig a ferrarisok, Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen, illetve az RBR-es Daniel Ricciardo próbálta ki, de egyikük sem beszélt róla meggyőzően.

Gyors kört még nem is tettek meg vele, olyan sem volt, hogy egyszerre két kocsin használták volna, vagyis élesben teljesen kipróbálatlan. Mindez persze nem zavarja az FIA-t, jövőre kötelezően bevezethetik.

Ha átmegy a voksolásokon: első körben hat istállónak, a Williamsnek, a Force Indiának, a McLarennek, a Red Bullnak, a Mercedesnek és a Ferrarinak kell egyhangúlag rábólintania úgy, hogy Ecclestone és Todt is igennel szavaz. Csakhogy az eddig elmondottak alapján mindössze a Ferrari támogatja, úgy ahogy, a másik öt ellene van a kommentek alapján. Kiforratlannak tartják, és elhamarkodottnak a kötelezővé tételét. Sőt, Ecclestone is ellene van, és ezúttal nem is kell megfűznie a csapatokat, hogy voksoljanak a rendszert egyedül támogató FIA, azaz Todt ellen.

A Stratégiai Csoport után egyébként még az F1-bizottságnak is egyhangúan kell igennel szavaznia a bevezetéséhez, itt már mind a 11 istállónak van szavazati joga. Ha ez is megvan, mehet a Motorsport Világtanács elé a dolog, ami szinte formaság, legalábbis az első kettőhöz képest.

Lényeg lényeg, a fejvédő már az első rostán megbukik - az Autosport értesülései szerint is, de: az FIA ezután kötelezően is bevezettetheti a biztonságra hivatkozva.

Todt bízott benne, hogy erre nem lesz szükség, de már nagyon úgy tűnik, lesz. Kérdés, ha tényleg olyan nagy a csapatoktól az ellenállás, hogyan viszi keresztül Todt az álláspontját.

Kell ez az F1-nek?

A glóriás megoldásról a Hungaroringen a pilótáknak bemutatott prezentációban megállapították: mindössze 17 százalékkal növeli a túlélés esélyét becsapódó tárgyak esetén.